Espen Strunk

Espen Strunk

Espen Strunk (f. 1980) er journalist og forfatter. Cand.mag. i litteraturhistorie og gennem en årrække tilknyttet musikmagasinet GAFFA. Debuterede med biografien Bagsidesanger (2013) og fulgte op med Rejsende i musik (2015), begge på forlaget Politisk Revy. I 2017 udkom Afzelius (Turbine), foruden Himlen over Brighton – Nick Cave på landevejen 2008-18 (2018) og Min skyline – Niels Skousen på landevejen 2002-19 (2019), på Byens Forlag.

Foredrag af Espen Strunk:

Foredrag 1: Gasolin’ – Danmarks største rockband i bakspejlet
Da Franz Beckerlee, Wili Jönsson, Søren Berlev og Kim Larsen forlod scenen i Folkets Park i Malmö i august ’78 satte de samtidig punktum for, hvad der vel nok må betegnes som Danmarks største rockband, nogensinde. Bandet er aldrig blevet genforenet, og tilbage står således den folkelige myte de om fire flipsomme makkere fra Christianshavn, som spillede sig ind i den danske folkesjæl med deres syv dansksprogede album fra 1971-77. Hør GAFFAs Espen Strunk fortælle historien, naturligvis krydret med musik – og med sørgelig aktualitet efter Kim Larsens bortgang i september 2018.

Foredrag 2: Rock’n’Rimbaud – Patti Smith gennem fem årtier
Patti Smith har fået masser af opmærksomhed herhjemme de senere år, og klichéen om “punkens gudmor” lever i bedste velgående. Men hvad er der egentlig på spil i hendes lyriske og musikalske univers – og hvad er der sket i alle årene mellem den skelsættende debut “Horses” fra 1975 og disse års sene, folkelige gennembrud? Litteraturhistoriker og musikjournalist Espen Strunk er din guide ind i Smiths verden, i et foredrag i krydsfeltet mellem musik og litteratur.

Foredrag 3: Sorgens støj – et foredrag om Nick Cave
I maj 2019 får Danmark atter besøg af den australske rockpoet, sanger og forfatter Nick Cave. Forfatter og litteraturhistoriker Espen Strunk inviterer indenfor i Caves univers, og fortæller om den stærke sangskriver og nogle af de centrale temaer i hans lyrik. Nick Cave har haft status af regulært rockikon gennem et par årtier – men det var først, da Cave var i 50’erne, at han for alvor steg op fra kultfænomen til superstjerne. Ikke mindst i Danmark, hvor Caves udsolgte koncert for 16.000 fans i oktober 2017 talte sit tydelige sprog om et sent, folkeligt gennembrud. Espen Strunk udgav i 2018 bogen Himlen over Brighton – Nick Cave på landevejen 2008-18 – en personlig og levende dokumentation af de seneste ti år i Caves karriere, baseret på forfatterens egne interviews med Cave og kumpaner.

Foredrag 4: Det knuste halleluja – et foredrag om Leonard Cohen
Inden sin død i efteråret 2016 nåede Cohen at sætte et værdigt poetisk punktum med trilogien Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) og You Want It Darker (2016) – og i 2018 udkom den posthume digtsamling The Flame. Der er som altid al mulig anledning til en snak om Cohen, og i foredraget gives en introduktion til det det monumentale sangværk og manden bag. Vi skal høre om mennesket og musikeren Cohen, og ikke mindst samle op på nogle af de store, eksistentielle temaer der løber gennem hans plader og digtsamlinger fra de sidste tres år. Vi skal naturligvis høre såvel kanoniserede som mindre kendte optagelser – og kommer også omkring, hvilke visdomsord Cohen havde i ærmet, da Strunk havde lejlighed til at interviewe mesteren et par år før hans død.

Foredrag 5: Strejftog på E Street – Et foredrag om Bruce Springsteen
Han hylder håbet, fællesskabet og den amerikanske drøm – men med en konstant bevidsthed om dens barske bagside og et særligt blik for de knap så privilegerede i Guds Eget Land. Og så kan han samle titusinder på tværs af generationer, når han er i byen for at give en af sine legendariske koncerter med The E Street Band. Få – eller ingen – har som 69-årige Bruce Springsteen formået at forene folkelig appel med poetisk pondus. I 2016 udgav ”The Boss” sin kritikerroste selvbiografi – og i dagens musikalske foredrag fortæller forfatter og musikjournalist Espen Strunk om livet, karrieren og ikke mindst de sange, som har gjort Springsteen til en af rockmusikkens absolutte sværvægtere. Vi skal naturligvis også se og høre udvalgte arkivoptagelser med manden – og mon ikke der også bliver tid til et par ord om Strunks møde med Springsteen i London omkring udgivelsen af selvbiografien?

Foredrag 6: Rockmusik for voksne – et foredrag om Lou Reed
Da Lou Reed døde af leversvigt i oktober ’13 mistede rockmusikken en af sine få virkeligt stilskabende og skelsættende figurer. Reed, som engang udtalte at hans mål var at lave rockmusik for voksne, besøgte Danmark sidste gang i sommeren ’12 på en turné, han havde valgt at kalde “From VU to Lulu.” Foredraget stiller skarpt på tekstuniverset, den kulturelle kontekst og den kompromisløse karriere – fra bandet The Velvet Underground i slutningen af tresserne til det udskældte samarbejde med Metallica, “Lulu”, som blev Reeds sidste album. Strunk er i øvrigt blandt de få journalister herhjemme, som har interviewet Reed, og mon ikke der bliver tid til en enkelt personlig anekdote om mødet med den mediesky musiker og maskineriet omkring ham?

Foredrag 7: Bob Dylan – Strejftog på Desolation Row
Det er næppe muligt at overvurdere den betydning, amerikanske Robert A. Zimmermann – alias Bob Dylan – har haft for populærmusikken de seneste halvtreds år. Det var Dylan, som med pladerne “Bringing it All Back Home” og “Highway 61 Revisited” i ’65 viste, at rockens simple formsprog kunne kombineres med vildtvoksende, billedrige og intellektuelt udfordrende tekster – og rockmusikken har aldrig været den samme siden. Siden har Dylan udgivet knap tredive studieplader – inklusive et kreativt klimaks i midten af halvfjerdserne. Sidstnævnte vil være blandt nedslagspunkterne, når der inviteres på et strejftog i Dylans enestående værk og karriere. Og så skal vi naturligvis tale om livekunstneren Dylan, som har besøgt Danmarks utallige gange gennem den lange karriere – og som Espen Strunk har fulgt tæt de sidste to årtier.

Foredrag med Espen Strunk booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen