Espen Strunk (f. 1980) er journalist og forfatter. Cand.mag. i litteraturhistorie og gennem en årrække tilknyttet musikmagasinet GAFFA. Debuterede med biografien Bagsidesanger (2013) og fulgte op med Rejsende i musik (2015), begge på forlaget Politisk Revy. I 2017 udkom Afzelius (Turbine), foruden Himlen over Brighton – Nick Cave på landevejen 2008-18 (2018), Min skyline – Niels Skousen på landevejen 2002-19 (2019), på Byens Forlag og “Den sidste rockjournalist” (2021).
Foredrag af Espen Strunk:
Foredrag 1: Udenfor sæsonen – et foredrag om Johnny Madsen
Da Johnny Madsen gik bort i efteråret 2024 mistede dansk rockmusik en af sine ægte originaler. Madsen huskes ikke mindst for sit ramsaltede, offentlige image med masser af cigaretter, alkohol, notorisk uvasket hår og sin skarpe og ofte humoristiske replik. Men Madsen var også en følsom naturpoet, som med udgangspunkt i 1970ernes folkemusikscene fandt en distinkt, lyrisk stemme med dybe rødder i hjemegnen omkring Thyborøn på den jyske vestkyst. I dette musikalske foredrag opruller musikjournalist og forfatter Espen Strunk historien om Madsen og hans musik – blandt andet med afsæt i samtaler med Madsens nære ven og kollega Lars Lilholt, som spillede sammen med Madsen i den populære trio Dalton.
Foredrag 2: Antichrist Superstar – et foredrag om Marilyn Manson
I februar ’25 besøger den kontroversielle, amerikanske rockstjerne Marilyn Manson -Danmark for første gang i en årrække – nøjagtig tredive år efter, at han (og bandet af samme navn) for alvor lagde fra land med major label-debuten “Smells Like Children”. Men hvem er egentlig denne mærkelige og skræmmende mand, og hvad er der på spil i det livsværk, han indledte for mere end tre årtier siden? Espen Strunk er en af de få danske journalister, som har mødt og interviewet Manson. I dette foredrag opruller han hele historien – og trækker tråde til såvel filosofi og popkultur som Mansons danske koncerter siden 1990’erne.
Foredrag 3: Roy Orbison – Triumfen, tragedierne og sangene
I foråret 2026 ville den store, amerikanske sangskriver og sanger Roy Orbison være fyldt 90 år. I dette musikalske foredrag følger den rutinerede musikjournalist og forfatter Espen Strunk Orbisons spor – fra barndommen i 1940’ernes Tennessee, over succes og stor, personlig tragedie i 1960’erne til mesterværket og svanesangen “Mystery Girl,” som Orbison indspillede om kap med canceren op til sin død i december 1988. Espen Strunk har skrevet om rockmusik i tyve år og interviewet en lang række af rockens legender – herunder James Burton, som – udover at være Elvis Presleys kapelmester – spillede sammen med Orbison på en række legendariske indspilninger.
Foredrag 4: Rejsende i Rock’n’Roll: 50 år med Peter Belli
I juni 2023 mistede vi en af Danmarks eneste, regulære rocklegender, da Peter Belli gik bort i en alder af 79 år. Musikjournalist og forfatter Espen Strunk lavede et af de sidste, store portrætinterview med Peter Belli og er muligvis landets største Belli-kender. I dette personlige foredrag opruller han hele historien om “Ulven Peter” – hele vejen fra pigtrådsdagene på spillestedet Hit House i 1960’erne og frem til Strunks sidste møde med legenden i sensommeren 2020.
Foto af Peter Belli og Espen Strunk er taget af fotograf Morten Rygaard.
Foredrag 5: Hvis du siger missetand … historien om dansk børnemusik
Hvis du siger missetand … er den første bog om den righoldige danske børnemusiktradition. Gennem nye interviews med en række centrale kilder fortælles historien om en genre, de fleste har et forhold til – og om, hvordan både den pædagogiske og musikalske mode har udviklet sig gennem de sidste tres år, hvor børnemusikken herhjemme har afspejlet et særligt progressivt syn på ikke bare musikpædagogik, men også på børn og børneliv i bredere forstand. Det er historien om en enestående insisteren på at tage børn alvorligt. Og om alle de velkendte favoritter, fra Bennys badekar, Kaj & Andrea og Bamse & Kylling til 1990’ernes populære Åh Abe-serie – og videre ind i et nyt årtusinde, hvor børnemusikken gradvist er blevet udfaset, fordi voksenkulturen i stigende grad har vundet indpas i børneværelset, men hvor figurer som Onkel Reje holder fanen højt.
Foruden en grundig og gennemresearchet kulturhistorisk præsentation byder Hvis du siger missetand … på et righoldigt billedmateriale samt tekster til en lang række danske børnesange fra de sidste godt 75 år. Derfor henvender bogen sig da også til såvel forældre og barnlige sjæle, der gerne vil have genopfrisket barndommens soundtrack (og eventuelt give det videre til egne børn) som til den seriøst kulturhistorisk interesserede læser – herunder studerende og undervisere inden for eksempelvis de pædagogiske fag.
Foredrag 6: Som en orkan – et foredrag om Neil Young
I februar 2022 fylder Neil Youngs store klassiker “Harvest” 50 år. Selv er Young efterhånden blevet 75 år – han er stadig særdeles aktiv, et halvt århundrede efter hovedværker som “Everybody Knows This is Nowhere” (1969), “After the Gold Rush” (1970) og ikke mindst ”Harvest” (1972). I aftenens foredrag stilles skarpt på originalen fra Ontario og hans sensitive sangværk, som den store franske forfatter Michel Houellebeqc engang har beskrevet således: “Neil Youngs sange er lavet til dem, der ofte er ulykkelige, ensomme. Dem, som lever ved fortvivlelsens port, men som fortsætter, ikke desto mindre, med at tro på at lykken er mulig. (…) Man skal være en meget stor kunstner for at have modet til at være sentimental”. Vi skal høre om livet, sangene og samtiden – og selvfølgelig se og høre udvalgte arkivoptagelser undervejs.
Foredrag 7: Den sidste rockjournalist (forfatterarrangement)
Tiderne skifter, scenen ændrer sig og de tilrøgede backstagelokaler med halvtomme whiskyflasker og baner af kokain på bordene er efterhånden mest en myte. Men gennem en årrække har Espen Strunk opsøgt og beskrevet rockkulturen indefra og i processen mødt og talt med nogle af branchens største nulevende legender. Fra Leonard Cohens pressemøde i London få år inden sin død til et rendezvous med Marilyn Manson i en dunkel kælder i Berlin. Fra backstagesnak med Lou Reed til lange, personlige samtaler med enere som John Cale, Blixa Bargeld, Jarvis Cocker og Cat Power. I bogen Den sidste rockjournalist inviterer Strunk dig med backstage og samler en række eksklusive interviews og håndplukkede reportager med en række af rockens sværvægtere. Og i dette forfatterarrangementet af samme navn folder han historierne ud – og supplerer med dem, som ikke kom med i bogen.
Foredrag 8: Superbenzin og kærlighed – forfatterforedrag om Søren Kragh-Jacobsen
Gennem en lang og alsidig karriere som både instruktør og sangskriver, har Søren Kragh-Jacobsen skrevet sig ind i den danske kulturarv med en stribe uforglemmelige film og sange. De fleste af os kan synge med på “Kender du det?” (den med Mona), har genkendt den svære teenagekærlighed i debutfilmen Vil du se min smukke navle? eller nydt senere filmsucceser som Drengene fra Skt. Petri og Mifunes sidste sang. I efteråret 2020 er Søren Kragh-Jacobsen filmaktuel for første gang i en årrække, og samtidig udkommer biografien Superbenzin & kærlighed – en bog om Søren Kragh-Jacobsen på People’s Press. Hør bogens forfatter fortælle historien om Sørens liv og karriere – og om den samtid, som har udgjort rammen.
Fotokredit: Morten Rygaard
Foredrag 9: Björn Afzelius – Manden, musikeren og idealisten
Björn Afzelius var ikke bare Sveriges mest succesfulde solist og sangskriver nogensinde frem til sin tidlige død som 52-årig, men i ganske høj grad hele Skandinaviens. Ikke mindst i Danmark blev Afzelius et uhyre populært navn, og gennem karrieren samarbejdede han med en række markante danske musikere. I firserne og første halvdel af halvfemserne kunne han bringe Femøren, Falconer Salen eller Roskilde Festivals store publikum til kogepunktet – først med bandet Globetrotters, og siden i kølvandet på den massive succes med ”Tusen bitar”, Afzelius’ version af Anne Linnets ”Tusind stykker”, fra 1990. Men bag den store succes og de stærke sange og meninger stod samtidig en mand, som hele livet var hjemsøgt af sin barndoms traumer. Og som aldrig formåede at fastholde den kærlighed og tryghed, han så inderligt længtes efter. I 2016 udkom biografien Afzelius, og ved aftenens foredrag fortæller bogens forfatter, Espen Strunk, om manden, musikeren og idealisten Björn Afzelius og hans tid. Fra Björn og bands første danske koncert foran en lille skare på Saltlageret i København, 1977, til Västra Kyrkogården i Göteborg, hvor Björn blev stedt til hvile i februar 1999. Vi skal høre hele historien om den sammensatte sangskriver og lytte til nogle af hans stærkeste sange – og så vil der være mulighed for at købe et signeret eksemplar af biografien ved dette eksklusive forfatterarrangement i Björn Afzelius’ tegn.
Foredrag 10: Tom Waits – Et musikalsk foredrag
Fra debutalbummet Closing Time fra ’73 og fremefter har den uudgrundelige californier med den særegne sangstil sat et unikt aftryk i populærmusikken. Foredraget følger Waits fra den beatlitterære og jazzinfluerede begyndelse og videre ud i avantgarde, ramsaltet rock og blues – og kommer undervejs bagom nogle af klichéerne om ”det syngende askebæger” og tættere på en af rockens mest uudgrundelige figurer.
Foredrag 11: En amerikansk bøn – Et foredrag om The Doors
Hvert år opdager et nyt kuld teenagere den for længst hedengangne, amerikanske rockgruppe The Doors og gruppens magnetiske midtpunkt, Jim Morrison – og så der dem, som vil huske gruppen fra de fem år i tresserne, hvor de indskrev sig i rockhistorien med deres seks uforglemmelige studiealbum. Midt imellem de to yderpoler står Strunk, som ”kun” har beskæftiget sig med bandet et par årtier – og som i foredrag trækker på såvel sin rockhistoriske kapacitet som sin baggrund som litteraturhistoriker, når vi skal omkring et af populærmusikkens mest fascinerende fænomener.
Foredrag 12: Profet i undergrundsbanen – halvtreds år med Paul Simon
Det er mere end et halvt århundrede siden, Simon & Garfunkel udsendte deres debutalbum “Wednesday Morning 3 a.m.” og dermed markerede starten på et af populærmusikkens mest frugtbare makkerskaber. Duoen gik hver til sit i ’70, hvorpå Paul Simon indledte en enestående og alsidig solokarriere der omfatter klassiske album som “Paul Simon,” “Still Crazy After All These Years” og “Graceland.” Det distinkte guitarspil, de smukke melodier og inspirationen fra både afrikanske og sydamerikanske musiktraditioner er blandt adelsmærkerne for Simon, der imidlertid også står som en af poppens helt store tekstforfattere med sange som “Homeward Bound,” “I Am a Rock” og “The Sounds of Silence.”
Foredrag 13: Johnny Cash – Et amerikansk paradoks
For mange står han som indbegrebet af countrymusik, men han blev samtidig en afgørende inspiration for en række af rockens største navne – fra Dylan og Springsteen til U2. Han hyldede det amerikanske flag og besøgte Richard Nixon i Det Hvide Hus – samtidig med at han blev en stærk stemme for de undertrykte og desperate på skyggesiden af den amerikanske drøm. Johnny Cash døde i 2003, men står fortsat som en af populærmusikkens mest fængslende figurer. Hør om den fem årtier lange karriere, paradokserne og de vilde anekdoter i dette foredrag om sangeren, der blev kendt som ”The Man in Black.”
Foredrag 14: Musik fra månens bagside: 50 år med Pink Floyd
Det er de færreste bands, der har sat et lige så unikt og eftertrykkeligt aftryk i populærmusikken som britiske Pink Floyd. I 2014 udgav gruppens aktuelle inkarnation deres første album i tyve år, og i år er det hele halvtreds år siden gruppen fandt sammen. GAFFAs Espen Strunk fortæller historien – fra den seriøst psykedeliske begyndelse med særlingen Syd Barrett i front over hovedværkerne fra halvfjerdserne og frem til i dag, hvor Pink Floyd fortsat fortryller og fascinerer. Undervejs vil der være plads til spørgsmål, ligesom vi skal se og høre optagelser fra det bemærkelsesværdige bagkatalog.
Foredrag 15: Gasolin’ – Danmarks største rockband i bakspejlet
Da Franz Beckerlee, Wili Jönsson, Søren Berlev og Kim Larsen forlod scenen i Folkets Park i Malmö i august ’78 satte de samtidig punktum for, hvad der vel nok må betegnes som Danmarks største rockband, nogensinde. Bandet er aldrig blevet genforenet, og tilbage står således den folkelige myte de om fire flipsomme makkere fra Christianshavn, som spillede sig ind i den danske folkesjæl med deres syv dansksprogede album fra 1971-77. Hør GAFFAs Espen Strunk fortælle historien, naturligvis krydret med musik – og med sørgelig aktualitet efter Kim Larsens bortgang i september 2018.
Foredrag 16: Et stykke af mit hjerte – et foredrag om Janis Joplin
I nogle hektiske år frem mod sin tidlige død på et hotelværelse i Hollywood i 1970 nåede Texas-pigen Janis Joplin at markere sig som en af rockhistoriens stærkeste kvindestemmer. I 2020 er det 50 år siden, vi mistede Joplin – og i foredraget oprulles hele historien – fra de tidligere år som mobbeoffer hjemme i Texas til superstjernestatus, stofmisbrug og Joplins eneste koncert i Danmark i 1969.
Foredrag 17: Rock’n’Rimbaud – Patti Smith gennem fem årtier
Patti Smith har fået masser af opmærksomhed herhjemme de senere år, og klichéen om “punkens gudmor” lever i bedste velgående. Men hvad er der egentlig på spil i hendes lyriske og musikalske univers – og hvad er der sket i alle årene mellem den skelsættende debut “Horses” fra 1975 og disse års sene, folkelige gennembrud? Litteraturhistoriker og musikjournalist Espen Strunk er din guide ind i Smiths verden, i et foredrag i krydsfeltet mellem musik og litteratur.
Foredrag 18: Sorgens støj – et foredrag om Nick Cave
I maj 2019 får Danmark atter besøg af den australske rockpoet, sanger og forfatter Nick Cave. Forfatter og litteraturhistoriker Espen Strunk inviterer indenfor i Caves univers, og fortæller om den stærke sangskriver og nogle af de centrale temaer i hans lyrik. Nick Cave har haft status af regulært rockikon gennem et par årtier – men det var først, da Cave var i 50’erne, at han for alvor steg op fra kultfænomen til superstjerne. Ikke mindst i Danmark, hvor Caves udsolgte koncert for 16.000 fans i oktober 2017 talte sit tydelige sprog om et sent, folkeligt gennembrud. Espen Strunk udgav i 2018 bogen Himlen over Brighton – Nick Cave på landevejen 2008-18 – en personlig og levende dokumentation af de seneste ti år i Caves karriere, baseret på forfatterens egne interviews med Cave og kumpaner.
Foredrag 19: Det knuste halleluja – et foredrag om Leonard Cohen
Inden sin død i efteråret 2016 nåede Cohen at sætte et værdigt poetisk punktum med trilogien Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) og You Want It Darker (2016) – og i 2018 udkom den posthume digtsamling The Flame. Der er som altid al mulig anledning til en snak om Cohen, og i foredraget gives en introduktion til det det monumentale sangværk og manden bag. Vi skal høre om mennesket og musikeren Cohen, og ikke mindst samle op på nogle af de store, eksistentielle temaer der løber gennem hans plader og digtsamlinger fra de sidste tres år. Vi skal naturligvis høre såvel kanoniserede som mindre kendte optagelser – og kommer også omkring, hvilke visdomsord Cohen havde i ærmet, da Strunk havde lejlighed til at interviewe mesteren et par år før hans død.
Foredrag 20: Strejftog på E Street – Et foredrag om Bruce Springsteen
Han hylder håbet, fællesskabet og den amerikanske drøm – men med en konstant bevidsthed om dens barske bagside og et særligt blik for de knap så privilegerede i Guds Eget Land. Og så kan han samle titusinder på tværs af generationer, når han er i byen for at give en af sine legendariske koncerter med The E Street Band. Få – eller ingen – har som 69-årige Bruce Springsteen formået at forene folkelig appel med poetisk pondus. I 2016 udgav ”The Boss” sin kritikerroste selvbiografi – og i dagens musikalske foredrag fortæller forfatter og musikjournalist Espen Strunk om livet, karrieren og ikke mindst de sange, som har gjort Springsteen til en af rockmusikkens absolutte sværvægtere. Vi skal naturligvis også se og høre udvalgte arkivoptagelser med manden – og mon ikke der også bliver tid til et par ord om Strunks møde med Springsteen i London omkring udgivelsen af selvbiografien?
Foredrag 21: Rockmusik for voksne – et foredrag om Lou Reed
Da Lou Reed døde af leversvigt i oktober ’13 mistede rockmusikken en af sine få virkeligt stilskabende og skelsættende figurer. Reed, som engang udtalte at hans mål var at lave rockmusik for voksne, besøgte Danmark sidste gang i sommeren ’12 på en turné, han havde valgt at kalde “From VU to Lulu.” Foredraget stiller skarpt på tekstuniverset, den kulturelle kontekst og den kompromisløse karriere – fra bandet The Velvet Underground i slutningen af tresserne til det udskældte samarbejde med Metallica, “Lulu”, som blev Reeds sidste album. Strunk er i øvrigt blandt de få journalister herhjemme, som har interviewet Reed, og mon ikke der bliver tid til en enkelt personlig anekdote om mødet med den mediesky musiker og maskineriet omkring ham?
Foredrag 22: Bob Dylan – Strejftog på Desolation Row
Det er næppe muligt at overvurdere den betydning, amerikanske Robert A. Zimmermann – alias Bob Dylan – har haft for populærmusikken de seneste halvtreds år. Det var Dylan, som med pladerne “Bringing it All Back Home” og “Highway 61 Revisited” i ’65 viste, at rockens simple formsprog kunne kombineres med vildtvoksende, billedrige og intellektuelt udfordrende tekster – og rockmusikken har aldrig været den samme siden. Siden har Dylan udgivet knap tredive studieplader – inklusive et kreativt klimaks i midten af halvfjerdserne. Sidstnævnte vil være blandt nedslagspunkterne, når der inviteres på et strejftog i Dylans enestående værk og karriere. Og så skal vi naturligvis tale om livekunstneren Dylan, som har besøgt Danmarks utallige gange gennem den lange karriere – og som Espen Strunk har fulgt tæt de sidste to årtier.
Foredrag med Espen Strunk booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.