Claus Hagen Petersen er Cand. mag. i historie, samfundsfag og dansk. Københavns Universitet. Journalist, lektor, forfatter og foredragsholder.
Claus Hagen foredrag:
Foredrag 1: Fra rock ’n’ roll til pigtråd
I 1956 blev rock’n’roll lanceret her til lands. En forarget forældregeneration forsøgte at dæmme op for den tarvelige ”junglemusik” med velvillig assistance fra et håndfast politi og en nidkær Statsradiofoni. Ganske forgæves! Ungdommen tog hurtigt de nye rytmer til sig, og på få år blev rockmusikken det vigtigste udtryk i en egentlig ungdomskultur, hvad enten det kom til at hedde rock’n’roll, twist, beat eller pigtråd. Jeg giver et signalement af årene, af musikken og tegner et par miniportrætter af bl.a. Otto Brandenburg og sætter ungdomskulturen ind i et samtidshistorisk perspektiv.
Foredrag 2: Kim Larsen – Fra Gasolin’ til nationalskjald
Jeg tegner et portræt af Kim Larsen. Vi starter i Sofiegården på Christianshavn, hvor Kim boede i sluttresserne og var med til at grundlægge Gasolin’ i 1968. Orkesteret udviklede sig i det kommende tiår til at blive Danmarks største nogensinde. Da de stod på popularitetens tinder her til lands, forsøgte de at erobre USA i 1976. Det blev ved forsøget. Jeg var med i New York. Vi ser naturligvis også nærmere på Kims solokarriere efter Gasolin’- tiden, og jeg kommer med et bud på, hvorfor han opnåede ikonstatus og blev hele Danmarks nationalskjald.
Foredrag 3: Danske statsministre – som jeg mødte dem
Anker Jørgensen var den første. Herefter fulgte i en lind strøm mængder af interview med de følgende statsministre på TV 2. I 12 år lavede jeg det obligatoriske længere interview efter åbningstalen i Folketinget. Jeg fortæller om mine møder med bl.a. Anker Jørgensen, Poul Hartling, Poul Schlüter og Poul Nyrup og dem, der fulgte. Udover portrætter af landets førstemænd sætter jeg deres ledelse af landet ind i en samfundshistorisk sammenhæng krydret med selvoplevede anekdoter.
Foredrag 4: Kongehusets moderne historie
Jeg har kommenteret bryllupper, runde fødselsdage, jubilæer, barnedåb, begravelser og statsbesøg i den kongelige familie gennem 15 år på TV. Dette foredrag handler om kongehusets moderne historie fra den første glücksborger satte sig på tronen i 1863 og frem. Jeg tegner portrætter af ”hele Europas svigerfar” Christian IX, af Frederik VIII, Christian X, Frederik IX og dronning Margrethe. Kongehusets funktion i det danske samfund bliver sat ind i en samtidshistorisk sammenhæng, og foredraget krydres med anekdoter fra mange TV-transmissioner.
Foredrag 5: Indvandringens Danmarkshistorie
Indvandring er et gammelt fænomen i vores historie. Flygtninge kom fordi de var politisk forfulgte eller var blevet drevet i landflygtighed på grund af deres religion. Andre blev inviterede, fordi de besad kompetencer som magthaverne efterlyste. Allerede i 1521 inviterede Christian 2. således hollandske bønder til Store Magleby på Amager. Hollænderne havde ry for deres ekspertise, når det handlede om dyrkning af alskens former for grøntsager. Hør bl.a. om hollænderne, huguenotterne, herrnhuterne, de russiske jøder og de polske roe-piger som et historisk perspektiv i den aktuelle indvandrerdebat. Foredraget kan kombineres med foredraget om ”Drømmen om Amerika”.
Foredrag 6: Drømmen om Amerika – Dansk udvandringshistorie
I slutningen af 1800-tallet udvandrede mere end 250.000 danskere til Amerika. Det svarede til godt 10% af landets daværende befolkning. Hvorfor drog de afsted? Hvem var de? Hvor i landet kom de fra? Hvordan kom de derover og hvordan gik det dem? Jeg prøver at give nogle af svarene. Jeg har besøgt de danske ”kolonier” i Argentina, hvor mere end 2000 stadig kan tale dansk, selv om de fleste aldrig har været i Danmark! Et fascinerende kapitel i Danmarkshistorien giver en ekstra dimension til af den aktuelle indvandrings- og flygtningedebat. Foredraget kan kombineres med foredraget ”Indvandringens Danmarkshistorie”.
Foredrag 7: Danskheden – i et historisk perspektiv
Hvad er det egentlig, der binder os sammen her til lands? Jeg prøver at give et signalement af danske værdier med et historisk tilbageblik til slutningen af 1700-tallet, hvor den danske nationalfølelse for alvor antog sin karakter. Indfødsretten, sproget, nationale symboler som Dannebrog, nationalsangen og guldhornene og ikke mindst fascinationen af den danske natur skabte en egentlig national identitet. Vi kommer også rundt om de folkelige bevægelser, den danske model og velfærdsstatens udvikling med henblik på spørgsmålet om danske værdier er under pres i dag.
Foredrag 8: Danmark som slavenation – Dansk Vestindien
Det er et mørkt kapitel i vores fælles historie. Danmark som slavenation. I 1672 annekterede Danmark øen Sct. Thomas i Caribien. Jeg gennemgår dansk kolonihistorie herfra med henblik på trekantshandelen, slaveriet på de vestindiske øer, øernes betydning for dansk økonomi og forfaldet i 1800-tallet indtil salget af øerne til USA i 1917. Foredraget bliver suppleret med oplevelser og anekdoter fra mine besøg på De Vestindiske Øer.
Foredrag 9: En tur op ad Strandvejen – set fra oven
Strandvejen er Danmarks kendeste vej. Engang en beskeden grusvej, der knyttede de fattige fiskerlejer langs Øresund sammen. Men med tiden fik landets rigeste borgere øje for den smukke natur langs kysten og opførte det ene prangende landsted efter det andet langs den gamle vej, der forbinder København og Helsingør. Vi tager en tur op ad Strandvejen og besøger byer, seværdigheder, historiske lokaliteter og nogle af de imposante bygninger – set fra oven.
Foredrag 10: Københavns historie – Udvalgte foredrag
Jeg holder foredrag om mange aspekter ved Københavns Historie. Vælg selv vinklen. Den kunne være: De lange linjer fra 1100-tallet og frem, fokus på middelalderbyen, på enevældens by eller en tur i Christians IV’s fodspor eller historien om Københavns industrialisering. Jeg kan også sætte fokus på enkelte bydele og deres historie: F. eks. Brokvarterene, Christianshavn eller Amager. Foredragene suppleres med en mængde billeder bl.a. udvalgte luftfotos af en lang række lokaliteter og bygninger fra vores hovedstad.
Foredrag 11: To markante udenrigsministre – Erik Scavenius og Uffe Ellemann-Jensen
De levede i hver sin tid, men kæmpede på hver sin måde for, hvad de opfattede som det bedste for Danmark. Erik Scavenius er blevet kaldt for danmarkshistorien største statsmand, mens andre betegner ham som landsforræder. Han personificerede om nogen samarbejdspolitikken med tyskerne under besættelsen. Selv den dag i dag kan navnet Erik Scavenius sætte sindene i kog. Uffe Ellemann-Jensen var udenrigsminister i mere end 10 år. I Den Kolde Krigs sidste år måtte han inkassere adskillige næser for sin afstandtagen fra den såkaldte fodnotepolitik. I starten af 90’erne kæmpede han ufortrødent for et større dansk engagement i det europæiske samarbejde. Ikke altid med lige stort held. Jeg har lavet adskillige TV-interview med Uffe Ellemann og var studievært i hans legendariske ”sokkemøde” med Poul Nyrup Rasmussen.
Foredrag 12: Jens Otto Krag og Helle Virkner
Jeg tegner et portræt af Jens Otto Krag, der i almindelighed opfattes som en af det 20. århundredes mest betydningsfulde politikere. Han kan med rette betegnes som en statsmand. Det er historien om manden, der om nogen kom til at tegne det moderne Danmark, hvor han havde afgørende indflydelse på velfærdsstatens opbygning og på Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde. Men også historien om en splittet person, hvis tilværelse endte trist.
Foredrag 13: 30 års Danmarkshistorie set gennem TV-kameraet
Jeg har arbejdet som TV- og radiojournalist i mere end 30 år. Det er blevet til mere end 1000 udsendelser, hvor jeg har interviewet toppolitikere og en lang række andre personligheder, der har præget samfundsudviklingen i videste forstand siden 1980’erne. Jeg giver mit bud på de store samfundsomvæltninger, vi har været vidne til i et samfundsfagligt og journalistisk perspektiv, krydret med en mængde anekdoter og miniportrætter af spændende personligheder, jeg mødte på min vej.
Foredrag 14: Amerikanske præsidenter
USA’s præsident har verdens mest magtfulde embede. Jobbet er blevet bestridt af 46 mænd, siden George Washington som den første tiltrådte i 1789. Nogle havnede i embedet ved et tilfælde, for andre var posten det højeste mål for deres ambitioner. Nogle var duer andre høge, nogle ønskede at USA skulle være en global politisk spiller, andre gik ind for amerikansk isolation. Nogle var visionære statsmænd andre nulliteter, der for længst er glemt. Jeg tegner miniportrætter af en håndfuld af de mest legendariske historiske præsidenter som Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt og Woodrow Wilson og af de fleste, der har bestridt jobbet efter 2. verdenskrig med henblik på deres betydning for den globale udvikling.
Claus Hagen Petersen byvandringer:
1. I Kim Larsens fodspor
Vi mødes på Christianshavns Torv og slentrer i Kim Larsens og Gasolin’s fodspor gennem stemningsfulde Christianshavn. Turen går langs kanalen og forbi Sofiegården, hvor Kim boede og hvor gasserne grundlagde Danmarkshistoriens største rockband. Vi opsøger en række af de lokaliteter, som Kim og Gasolin’ uddødeliggjorde i ord og toner, vi passerer legendariske værtshuse, men stikker også hovedet indenfor i et par maleriske baggårde, som bydelen er så rig på. Alt imens jeg fortæller om Kim Larsen og Christianshavn.
2. Middelalderbyen
Vi mødes foran Vor Frue Kirke og vandrer gennem middelalderbyen. Mange af de bygninger vi ser, de miljøer vi oplever, og de torve og stræder vi krydser, har været kulisser til nogle af de allervigtigste omvæltninger i Danmarks historie. Disse begivenheder bliver genopfrisket.
Men der bliver også plads og tid til sjove og væsentlige københavnerhistorier, alt imens vi passerer de mange historiske huse, der ligger tæt langs de kringlede gader.
Vi slutter, hvor vi startede efter ca. 1½ time. Turen kan naturligvis starte og slutte alle andre steder i den indre by.
3. I Christian den IV’s fodspor
Start Nørreport slut Kongens Bryghus.Eller i omvendt retning.
4. En havnerundfart til fods
En vandretur lang Københavns Havn. Start og slut efter aftale.
5. Slotsholmen rundt
Siden 1400-tallet har Slotsholmen været magtens centrum i Danmark. Start: Ved statuen af Absalon. Højbro Plads. Slut samme sted.
6. Gennem enevældens by
Vi vandrer gennem enevældens by fra Kongens Nytorv til Kastellet eller i omvendt retning. Vi passerer den ene imposante bygning efter den anden. De fleste stammer fra 1700-tallet og dokumenterer den rigdom, som den florissante handel kastede over København. Eller rettere dele af Københavns befolkning.
I betydeligt omfang som et resultat af slaveriet på de danske kolonier på de vestindiske øer. Et mørkt kapitel i vores historie. På vores vej gennem den fornemme bydel kommer vi bl.a. forbi: Odd Fellow Palæet, Amalienborg, Marmorkirken, Vestindisk Pakhus, Alexander Nevskij Kirke og oplever miljøet på Kastellet. Den gamle fæstning fremstår næsten, som da den blev anlagt i starten af 1660’erne.
7. Byvandring Lyngby
Vi mødes ved Lyngby Kirke og bevæger os op i det bedst bevarede landsbymiljø i hele hovedstadsområdet. Vi lister os igennem de stemningsfulde, krogede stræder omkranset af gamle bondehuse og oplever Bondebyens helt særlige atmosfære, inden turen fortsætter ned i Slotsparken.
Engang forbeholdt kongefamilien. I dag et naturskønt rekreativt område langs Mølleåen for alt og alle. Vi kommer tæt på Sorgenfri Slot og Frieboeshvile, inden turen slutter af langs Lyngby Sø.
8. Omvisning Dronningens gobeliner
Bjørn Nørgaards enestående gobeliner pryder Riddersalen på Christiansborg. Et væld af store personligheder og scener fra 1100 års Danmarkshistorie er vævet ind på 17 farvestrålende tapeter. Oplev eller genoplev de spektakulære vægtæpper, mens jeg guider gennem noget af Danmarkshistorien på en times rundtur i Riddersalen.
Claus Hagen Petersen havnerundfart:
Den klassiske tur (varighed 1 time)
Turen fører os rundt om Slotsholmen med de mange historiske bygninger, bag om den nye bydel på Holmen, gennem de stemningsfulde kanaler på Christianshavn og rundt i Inderhavnen med de de gamle pakhuse. Turen kan tilrettelægges med en kort afstikker til Frihavnen, der har fået nyt liv.
Sydhavnen (varighed 1 time)
Oplev de kolossale forandringer denne spændende del af havnen har gennemgået i de senere år. Kraner, fragtskibe, bunker af jernskrot, kulbjerge, cement og andet bulk er fortrængt af futuristisk nybyggeri, der har omdannet den gamle industrihavn til en modernistisk bydel.
Claus Hagen Petersen ordstyrer:
Mangeårig ordstyrer (Politiske debater, konferencer, høringer etc.)
Claus Hagen Petersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.