Bo Østlund

Bo Østlund

Bo Østlund er 62. Han har været journalist i 43 år, og han har siden årtusindskiftet udgivet 22 bøger – næsten alle bøger om mennesker og deres liv og skæbner. Blandt hans mange udgivelser er den anmelderroste bestseller ’Skilleveje’, hvor 28 kendte danskere fortæller om deres barndom, biografier om Etta Cameron, Allan Simonsen og Dronning Ingrid samt hans egen erindringsbog ’Strawberry Fields Forever’, om en opvækst på en nordfynsk købmandsgård i 1960’erne og 1970’erne. En opvækst i et alkoholisk, voldeligt hjem, der – sammen med faderens selvmord i 1980 – har været med til at forme Bo Østlunds eget liv og dannet baggrund for adskillige af hans bogudgivelser.

Foredrag af Bo Østlund

Foredrag 1: DET MODNE KOMPAS – om livet efter de 50

Der er også et liv efter de 50. Et liv med arbejde, kærlighed, drømme, tro og begær. Og et liv med overgangsalder, en krop i forandring, en kæmpe ro – og med voksende tanker om livets afslutning, døden og alt det, man gerne vil nå og måske ikke har nået. Og måske også et liv med en voksende bevidsthed om, at der i virkeligheden ikke er noget at være bange for.

Måske er det i virkeligheden alderdommens og modenhedens største gave – at man endelig kan lægge angsten på hylden? At man endelig kan lægge sine våben og acceptere sig selv som dét menneske, man er?

Forfatteren og journalisten Bo Østlund har de seneste to år været på en fantastisk rejse til landet for de modne, og det er blevet til de to anmelderroste bestsellere ’Modne Mænd’ og ’Modne Kvinder’.

I de to samtalebøger deler 48 af landets modigste, klogeste og mest spændende mænd og kvinder i alderen 50 til 83 generøst ud af deres livserfaring i hudløst ærlige og inspirerende samtaler om livet, som er den største læremester, når det sender os alle hver især på rejserne, hvor vi danser kinddans med tilværelsens engle og dæmoner.

Blandt de fire dusin kendte danskere er navne som Hella Joof, Ib Michael, Lisbet Dahl, Troels Kløvedal, Allan Olsen, Anne Dorte Michelsen, Flemming Jensen, Lisbeth Knudsen Hans Engell, Birgitte Raaberg, Lars Lilholt og Vivi Flindt – og alle medvirkende i de to værker giver hver især deres bud på, hvordan det er at være i livet på den anden side af 50. På godt og ondt.

I dette foredrag lukker bestsellerforfatteren os ind bag kulisserne i det ellers hemmelige maskinrum, når han fortæller om det store og følsomme arbejde med de to unikke værker, og frem for alt vil han i video, billeder og lyd tage tilskuerne med tilbage på rejsen, hvor de 48 kendte – som repræsenterer mere end 3000 års samlet livserfaring – åbner deres sjæle og hjerter, så vi alle kan spejle os, nikke genkendende, undre os, grine og mærke sorgen og alle de andre følelser.

Og bagefter vil vi hver især kunne bruge disse refleksioner på levet liv som et kompas til at stikke kursen mod vores egen fremtid.

Under arrangementet vil forfatteren også invitere de fremmødte til at byde ind med deres egne erfaringer og tanker i en berigende dialog om seniorlivet efter de 50.

Foredrag 2: Pearl Harbor – Christensen og Olsen meldt savnet i kamp
En decembermorgen i 1941 blev den amerikanske flåde taget på sengen, da Japan omdannede paradiset Hawaii til et blodigt helvede. 2403 personer blev dræbt under overraskelsesangrebet på USA’s stillehavsbase Pearl Harbor, og vi kender alle den dramatiske begivenhed fra historiebøgerne og Hollywoods spektakulære opsætninger. Men der er én historie, som her næsten 80 år senere endnu aldrig er blevet fortalt. To unge danske mænd var om bord på hver sit slagskib, da kejserriget den 7. december 1941 klokken 07.55 spredte død og ødelæggelse. Begge blev dræbt. 23-årige Eli gik ned med USS Oklahoma. Og 24-årige Elmer Emil ligger stadig begravet sammen med omkring 1000 kammerater i USS Arizonas vrag på bunden af Pearl Harbor.

Bo Østlund fulgte i sporene på Eli Olsen og Elmer Emil Christensen, og det blev til en fantastisk beretning om to hidtil ukendte danskere i et historisk angreb, verden aldrig glemmer. Forfatteren fortæller i ord, film, billeder og dokumenter den spændende og dramatiske historie om de to danske mænd, om deres familiers liv i USA kort efter århundredskiftet – og om Elis og Elmers liv og død, ligesom han også beretter om sit årelange, stædige og spændende opklaringsarbejde i de amerikanske krigsarkiver og blandt overlevende veteraner fra Pearl Harbor for at få styr på denne historie, inden han en dag endelig efter at have skrevet bogen om Eli Olsen og Elmer kunne rejse til Hawaii for sidste gang for at mindes og ære de to mænd. Naturligvis opridses undervejs også i detaljer alt om, hvad der skete dén december-morgen i 1941.

 


Elmer Emil Christensen

Eli Olsen

 

Foredrag med Bo Østlund booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen