Bente Scavenius

Bente Scavenius

Bente Scavenius er mag.art. i kunsthistorie samt kunstkritiker og forfatter. Bente Scavenius afholder foredrag om billedkunst, historiske portrætter, litteratur og mange kunsthistoriske perioder.

Læs mere
Book Bente

Book foredrag med Bente Scavenius

er mag. art. i kunsthistorie, kunstkritiker, forfatter. Modtaget Rosenkjærprisen for fremragende formidling, har været medlem af Kulturrådet for Børn, censor ved Købehavns og Aarhus Universitet. Kunstkritiker, har deltaget i kunstquiz også som studievært på DR2.

Bente Scavenius har senest udgivet bogen “Mit livs billeder”.

Forfatter til bøger om Guldalderen, Århundredeskiftet år 1900, Den frie Udstillingen, At læse billeder, Verdenskunst i Danmark, Den romantiske have, Fredensborg Slotshave, Billedkunst for børn.

Foredrag af Bente Scavenius

Foredrag 1. Mit livs billeder (bogforedrag)
Om bogen: Med udgangspunkt i sit meget personlige forhold til den danske billedkunst sætter Bente Scavenius i Mit livs billeder fokus på en række malerier, der såvel fagligt som privat har optaget hende gennem et efterhånden langt liv som kunsthistoriker. Mit livs billeder består af 40 kapitler af varierende længde, der alle tager udgangspunkt i et enkelt værk, som på den ene eller anden måde har haft betydning for forfatteren. Formen på kapitlerne er, at det er den private, men dog fagligt relevante, historie, der fører til den store og mere bredt anlagte historie. Sådan forstået, at hvert værk i bogen bliver belyst ud fra en personlig vinkel, for derefter at blive sat ind i en både relevant og kunsthistorisk sammenhæng.

Bogen tager udgangspunkt i enkelte, udvalgte kunstnere tilbage fra 1500-tallet, 1600-tallet og 1700-tallet for derefter at berette om guldalderens malerier og det moderne gennembruds malere som f.eks. Vilhelm Hammershøi, L.A. Ring, J.F. Willumsen. Men da Bente Scavenius lige siden begyndelsen af 1970’erne har fungeret som kunstkritiker ved forskellige dagblade, har hun desuden en stor indsigt i det 20. og 21. århundredes kunst, hvilket med nedslag i samtidskunsten præger den sidste del af bogen.

Eksempler på andre foredrag (efter aftale):

Foredrag 2. Guldalderen
Foredrag 3. Skagensmalerne
Foredrag 4. Symbolismen
Foredrag 5. Det moderne gennembrud
Foredrag 6. Landskabsmaleriet i Danmark
Foredrag 7. Verdenskunst i Danmark
Verdenskunst i Danmark beskriver gennem en række eksempler fra den europæiske malerkunst gode historier om væsentlige værkers tilblivelse og proveniens. Foredraget fortæller om de udvalgte maleriers oprindelse og forudsætninger, og om hvordan og hvorfor, de er endt på museer i Danmark. Blandt dem værker udført af Rubens, Delacroix, van Gogh, Gauguin og Matisse og Nolde. I den forbindelse er det også interessant at få kendskab til de samlinger eller de samlere, der har været årsag til, at et bestemt værk er kommet over grænsen. Gennem tiderne har der været passionerede samlere, hvem vi i dag kan takke for, at der på trods af landets størrelse, er så megen god verdenskunst i vores museer.


Foredrag 8. Samspil mellem kunst og erhvervsliv
Foredrag 9. Havekunst i Danmark f.eks. Fredensborg Slotshave, Liselund
Foredrag 10. Kunst, der gennem tiderne har skabt debat
Lige siden det moderne gennembrud i 1880’erne, hvor mange nye aviser var kommet til der i blandt Politiken, har kunst skabt debat i medierne. På det tidspunkt kunne P.S. Krøyers naturalistiske malerier af arbejdere sætte sindene i kog. Få år efter var det J. F. Willumsen, der forargede det etablerede borgerskab, da han på Den Frie Udstilling viste raderingen ”Frugtbarhed”, en symbolistisk fortolkning af hans gravide kone. Senere hen i begyndelsen af 1900-tallet kom bondemalerfejden, hvor de fynske malere med Peter Hansen, Fritz Syberg og Johannes Larsen blev angrebet for en for deres i ”københavnske øjne” bondsk og jordbunden kunst. Det var intet imod den debat, der blev skab efter at Vilhelm Lundstrøm havde udstillet sine pakkasse-collager på KE i 1918, hvor han blev beskyldt for at være syg i hjernen.
I nyere tid har kunst også skabt debat ikke mindst i forbindelse med Piero Manzonis ”Dåse med kunstnerlort” fra 1961, som igen skabte debat, da kunstsamleren John Hunovs eksemplar begyndte at lække under en udstilling på Randers kunstmuseum. Bjørn Nørgaards såkaldte ”Hesteofring” i 1972 satte sindene i kog i forbindelse med udstillingen ”Tabernakel” i 1970 på Louisiana. Men også Christian Lemmerz’ rådne svinekroppe i glasmontre på Esbjerg Kunstmuseum i 1994 vakte furore i medierne og blandt publikum. Så god kunst vil til enhver tid kunne skabe debat og dermed sætte spørgsmål ved det etablerede. Alt dette og mere til, vil mit foredrag handle om.

Bente Scavenius holder også foredrag sammen med Joen Bille. Læs mere her.

Foredrag med Bente Scavenius booker du hos ARTE Booking på telefon 38 48 14 00 eller på mail booking@artebooking.dk.

 

Ved brug af foto skal fotografen Tina Agnew nævnes.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular