Bente Scavenius

Bente Scavenius

Bente Scavenius er mag. art. i kunsthistorie, kunstkritiker, forfatter. Modtaget Rosenkjærprisen for fremragende formidling, har været medlem af Kulturrådet for Børn, censor ved Købehavns og Aarhus Universitet. Kunstkritiker, har deltaget i kunstquiz også som studievært på DR2.

Forfatter til bøger om Guldalderen, Århundredeskiftet år 1900, Den frie Udstillingen, At læse billeder, Verdenskunst i Danmark, Den romantiske have, Fredensborg Slotshave, Billedkunst for børn.

Foredrag af Bente Scavenius:

Foredrag 1. Renæssanceportrætter i Danmark
De individuelle portrætter tog deres udspring i renæssancens interesse for individet, dvs. den enkelte person. Tidligere var officielle personer blevet fremstillet mere konventionelt og upersonligt. Renæssanceportrættet i Danmark var påvirket af de mange fremragende eksempler fra den italienske højrenæssance. Det var det først og fremmest udefra kommende kunstnere, der kom til at introducere den nye portrætopfattelse til hoffet og adelen.

Blandt de første renæssanceportrætter regnes Michel Sittows geniale portræt af Christian II fra 1555. Derefter kom bl.a. Pieter Isaacsz (1569-1625) til landet. Han var indkaldt af hoffet og fik en så fremtrædende position, at han udførte det ene officielle portræt efter det andet. Den store fornyelse i dansk portrætkunst kom dog med Karel van Mander (ca.1609-70), som var elev af Pieter Isaacsz og som også kom fra Holland. Som førende portrætmaler ved Christian VI`s hof udført han talrige portrætter af kongen og hans familie bl.a. det store helfigursportræt af Leonora Christina. Også maleren Abraham Wuchters (1608-82) hørte til blandt hoffet og adelens fortrukne malere. Med disse og flere eksempler af historiske personer vil renæssanceportrættets udvikling blive gennemgået.

Eksempler på andre foredrag:

Foredrag 2. Guldalderen
Foredrag 3. Skagensmalerne
Foredrag 4. Symbolismen
Foredrag 5. Det moderne gennembrud
Foredrag 6. Landskabsmaleriet i Danmark
Foredrag 7. Verdenskunst i Danmark
Foredrag 8. Samspil mellem kunst og erhvervsliv
Foredrag 9. Havekunst i Danmark f.eks. Fredensborg Slotshave, Liselund
Foredrag 10. Kunst, der gennem tiderne har skabt debat
Foredrag 11. Formidling af kunst til børn og unge
Foredrag 12. En gennemgang af malerkunstens historie i Danmark

Sammen med oplæsning af skuespilleren Joen Bille har vi følgende forslag til optræden med oplæsning og billeder:

Foredrag 13. H.C. Andersens København i tekst og billeder
Foredrag 14. Guldalderen i litteratur og billedkunst
Foredrag 15. 1890’ernes malere og forfattere med Sophus Claussen, Johannes Jørgensen, Viggo Stuckenberg og med Symbolisterne, Fynboerne og Skagensmalerne
Foredrag 16. Malerne og forfatternes Danmark

Foredrag med Bente Scavenius booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

 

Ved brug af foto skal fotografen Tina Agnew nævnes.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen