Asger Tobias Brodtkorb er forfatter, foredragsholder og debattør. Er aktuel med bogen ”Selvbedrag – Er spiseforstyrrelser for mænd?”.
Foredrag af Asger Tobias Brodtkorb:
Foredrag med udgangspunkt i bogen “Selvbedrag – Er spiseforstyrrelser for mænd?”, og personlige beretninger om dét, at være mand i en kvinde tung verden, vejen ud på den anden side og alt derimellem. Foredraget komme ind på følgende emner:
Psykiske lidelser
Rigtig mange afhængigheder og psykiske lidelser har sine fællestræk, så derfor er det oplagt, at kunne introducere de gængse karaktertræk, der som oftest sker i hovedet på den syge. Mine foredrag, vil ikke udelukkende vedrøre spiseforstyrrelser, men mental ustabilitet som en ”paraplybetegnelse”. Angst, ensomhed og depressioner, følger ofte med en afhængighed, og tankegangen vil være sammenlignelig, hvad end der er tale om træning og mad, om alkohol eller gambling, for den sags skyld. Som barn af en – i dag – tørlagt alkoholiker, ved jeg derfor også hvad det indebærer, når kontrollen forsvinder, og det har noget med sundhed og fitness, at gøre. Jeg kender den lille ukendte stemme, der tager styringen, på flere parametre.
Spiseforstyrrelser
Men når dét er sagt, så vil mit ”speciale” altid være spiseforstyrrelser, og derfor vil det også være derigennem, at jeg har min primære viden. Jeg vil gerne oplyse Danmark om denne ”nye” og relativt ukendte spiseforstyrrelse, ved navn ”ortoreksi”, der har invaderet store dele af verdenen, men stadig er så svær, at gennemskue. Med små 90.000 tilfælde herhjemme, er det den absolut mest udbredte af alle spiseforstyrrelser, hvor flere og flere, enten selv vil blive ramt, eller kende op til flere, der gør. Trods de massive tal, er ortoreksi fortsat en ”atypisk spiseforstyrrelse” og derved noget, som vi bagatelliserer og tilsidesætter, til fordel for de mere velkendte af navn. Det er en farlig og ulogisk tendens, men ikke desto mindre tilfældet.
Personlig udvikling
Jeg vil løbende i mine foredrag, beskrive den udvikling jeg selv har været igennem, og forsøge, at inspirere tilskuerne derigennem. Hvordan det er muligt, at rejse sig fra asken, skabe et firma, skrive en bog, og leve det liv, der virkede så uendelig fjernt, som syg. Snakken om personlig udvikling, vil ikke kun vedrøre syge, men også pårørende. Jeg vil overbevise de udkørte og ”skabs-opgivende” tilknyttede om, at der er lys for enden af tunnellen. At livet ikke slutter her, selvom altid virker uoverskueligt og pisse hårdt i øjeblikket. Det er her, hvor jeg gerne vil have rigtigt godt fat i fædre, brødre og andre mandlige pårørende, der helt stereotypt har så svært ved, at forstå hele situationen. De har ligeså meget brug for, at sætte sig ind i livet som syg, som den syge har, hvis ikke det skal blive komplet umuligt, at acceptere. Det er uforstående fædre, der på godt og ondt, har inspireret mig til foredraget ”Undskyld, far, jeg er syg”, da de – om vi vil det eller ej – beklageligvis, finder det mere anstrengende. For dem selv, den syge og på hele familielivets vegne.
Familieliv
Mange familier har brug for en hjælpende hånd, når først ulykken er ude, og enten en eller flere bliver ramt af noget så frustrerende, som en psykisk lidelse. Igen er det de mandlige roller i en familie, jeg gerne vi nå ud til. Det er både fordi, at et barn rent biologisk vil gå til moren, når lortet brænder på, men også fordi, at vi mænd ofte kan finde det mere uforståeligt, når ens barn, pludselig forbyder sig selv bestemte fødevare, eller ikke kan komme med på restaurant, fordi maden er uvant og ”skræmmende”. Det kan lyde meget fordømmende, men sådan skal det ikke forstås. Det er udelukkende en tanke om, at tale mand til mand, for sammen at kunne forstå livets usynlige skavanker. Det skal heller ikke blive et foredrag, der er tabubelagt for fædre, at deltage i, med frygten for, at gøre noget forkert, eller virke opgivende udadtil. Det skal være et arrangement, hvor konen for eksempel sender mande afsted, eller tager ham under armen, for at blive oplyst. Et friskt pust til de mandlige familiemedlemmer, der ofte er et overset kapitel. Hvis vi kan få hele familien med, vil det samtidig blive lettere for den syge, at komme videre og blive set på med værdige øjne. Noget uvidenhed ikke gavner.
Børn og unge
Børn og unge, er stadig de oftest ramte, og da jeg selv blev syg som en ung ”smart i en fart” gut på 17-18 år, er det her jeg kan relatere og være behjælpelig. Igennem mine egne oplevelser, kan jeg snakke vidt og bredt, om dét en ung har behov for, som syg. Ikke at der er to ens sygforløb, men igen er der flere fællesnævnere, der er værd at vide, som udefrakommende. Jeg har fået smidt en masse i hovedet som syg, der kun gjorde slemt værre, men jeg har også erfaret mig gøren og laden fra min omverden, der hjalp min situation. Hvordan tid og plads for den unge, er bedre end pres og snerren. Hvordan det er vigtigt – både som syg teenager og som pårørende – at alle bliver på sin egen tallerken, og ikke blander sig unødigt i hinanden adfærd, hvor det ikke er brugbart. Det er en beskrivelse, de fleste finder interessant, og som de fleste bliver glade for i praksis, selv det kan være udfordrende for et barn eller en ung person, at forstå.
CV:
Mit navn er Asger Tobias Brodtkorb. Jeg er 27 somre og kommer fra København. Derudover er jeg forfatter til bogen ”Selvbedrag – Er spiseforstyrrelser for mænd?”, der omhandler min egen tid som syg, og hvordan det var, at færdes i en verden og et system, der er ”beregnet” til piger og kvinder. Bogen tog form i løbet af min behandling, og er skrevet ud fra de noter og dagbogslignende tekster, jeg kradsede ned dengang. Det er alt andet end en selvbiografi, men nærmere en omfavnelse fra en ligesindet, der forstår en psykisk lidelse, og ved hvad det kræver af ofre. Derudover er jeg foredragsholder for LMS (Landsforenigen mod spiseforstyrrelser og selvskade) og nu også i samarbejde med ARTE Booking. Til sidst er jeg iværksætter, og har de sidste par år, opbygget og drevet SneakiDong.dk, der på mange måder, blev min redning fra spiseforstyrrelsens altoverskyggende mørke. Kliché eller ej, så er intet umuligt, selv med årelange bump på vejen!
Foredrag med Asger Tobias Brodtkorb booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.