Arne Mariager

Arne Mariager
Mulige emner for foredrag v/Arne Mariager

Arne Mariager er journalist og har bl.a. arbejdet på Herning Folkeblad, Helsingør Dagblad og Berlingske Tidende. Gennem 26 år var han chefredaktør på henholdsvis Morsø Folkeblad, Fyns Amts Avis og Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad. Han var i en årrække kursusleder på Den journalistiske Efteruddannelse med ide-udvikling som speciale. Han har siddet i bestyrelsen for Danske Dagblades Forening og var den første bestyrelsesformand for journalistuddannelsen på Syddansk Universitet. Han modtog Laust Jensen-Prisen i 1995 for sin indsats i provinspressen. Arne Mariager har skrevet de to essays-samlinger ”Hvis det aldrig bliver morgen” og ”En hilsen i blåt”. Desuden er han medforfatter til bøgerne ”Pressen før dead-line” og ”Dagspressens otte dødssynder”.

Foredrags-tilbud:

Foredrag 1: Musikalsk rejse gennem danmarkshistorien
Alle elsker Højskolesangbogen. Den rummer en fantastisk sangskat skrevet af de største danske digtere og sat i musik af vore største komponister. Men Højskolesangbogen fortæller også danmarkshistorie, fra de gamle kæmper over enevælden til nederlaget ved Dybbøl og videre frem til velfærdsstaten og den enlige mor i den moderne storby. I samarbejde med guitaristen Laif Møller Lauridsen og sangerinden Lise Bro fortæller Arne Mariager historien gennem en række udvalgte tekster – en historisk, litterær og musikalsk rejse gennem den danske sangskat.

Foredrag 2: Kvinder og mænd – og hvad deraf følger
Muntert, men også alvorligt foredrag om kønsroller, om forventninger og misforståelser mellem kønnene – og om hvor forbandet det er, at vi altid vil lave hinanden om. Når det så er lykkedes, står vi med et andet menneske end det, vi forelskede os i.

Foredrag 3: Det gode liv
Vi i den rige, vestlige verden har alle muligheder for et godt liv. Men hvordan synes vi selv, det går? I et land med den højeste velfærd, men også en af de højeste selvmordsrater i verden? Der er noget galt. Måske begår vi den fejl at tro, at et godt liv betyder et liv uden ansvar. Men så let er det ikke. Hvad nytter det at kunne passe en Armani-habit, hvis man ikke kan passe sine børn – eller gamle?

Foredrag 4: Menneske på vejen
Et foredrag, hvor Arne Mariager fortæller om nogle af de personligheder, han har mødt gennem et liv med mange berøringsflader. Det er beretningen om fascinerende personer. Som f.eks. skuespilleren Ove Sprogøe, den karismatiske fynske bladchef, Bent A. Koch, dansktop-dronningen Birthe Kjær og sanger og komponist Lars Lilholt og flere andre.. Foredraget er i praksis en række anderledes, personligt prægede portrætter af spændende mennesker.

Foredrag 5: Den hemmelige tro
Danskerne er et langt mere religiøst folkefærd, end vi går rundt og tror. Dette foredrag forholder sig til Gud og kristendom, som en glad, troende amatør – en ikke-teolog – kan tillade sig. Det er et foredrag om menneskers mest private rum – vores tro. Om din gud – og min. Og om forskellene på dem.

Foredrag 6: Grin er godt
Humor hverken kan eller skal sættes på en formel. Men der er alligevel nogle fælles træk i humorens verden, som mennesker kan samles om. Der er den tørre humor, den saftige, den overraskende, den barokke, den lune…..Der er humor til en hver lejlighed, og vi har så godt af at grine. Smil og latter klæder mennesket.

Foredrag 7: Biblen som litteratur
Biblen er den mest citerede bog i verden. Den er også den mest citerede bog i Danmark. Selv om vi dårligt kan beskyldes for at være et stærkt religiøst folk. Hvad er det, der gør, at en bog med et par tusinde år på bagen henvender sig til så mange mennesker i en tid, hvor vi kan flyve til månen, gennemføre hjertetransplantationer og trække verden ind i stuerne via tv, pc´er, avancerede mobiltelefoner etc….Hvad er magien? Det beskæftiger fhv. chefredaktør Arne Mariager sig med i foredraget ”Biblen som litteratur”, som ARTE nu tilbyder landets menighedsråd. Arne Mariager er journalist, har været chefredaktør på Morsø Folkeblad, Fyns Amts Avis og Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad. Han modtog Laust Jensen-prisen i 1995 for sin indsats for den danske provinspresse. I 2009 trak han sig tilbage og begyndte som litteraturanmelder. Bøger har været hans store passion sine barneårene. Det private bibliotek tæller omkring 11.000 bind. Biblen er en af de mest slidte. Alle kaffepletterne fortæller, hvor tit den bliver brugt, siger Mariager. – kristendommen er et tilbud til mennesker om tro, håb og kærlighed. Men det religiøse budskab præsenteres i en bog, der trods sin alder byder på litteratur af verdensklasse.

Foredrag 8: At eje en længsel
Fank Jæger blev fejret som den lyse, sprudlende digter, da han brød igennem med et brag. Men midt i begejstringen overså anmelderne de mørke sider, der fra første færd blev slået an i forfatterskabet. Et foredrag om Frank Jægers liv og digt.

Foredrag 9: Rugens sange i en snabel-a-tid
Jeppe Aakjær led af skrive-forstoppelse, før han fik skrevet ”Rugens sange” i 2006. Men da han ”fik jul igennem” leverede han en af danmarkshistoriens største digtsamlinger, der stadig har meget at sige danskerne. Et foredrag om Aakjærs liv og digt, fokuseret på ”Rugens sange”

Foredrag 10: Udkanten rykker indad
Foredrag om det såkaldte udkants-Danmark og den situation, en del af landet er havnet i efter kommunalreformen. En konstatering af tingenes tilstand, men også en række bud på, hvad der kan gøres for at holde liv i yderområderne.

Foredrag 11: ”Tyve bøger du SKAL nå at læse, før du dør”
En gennemgang af verdenslitteraturens ypperste værker, både de store klassikere og et par mindre kendte – samt fornemme danske værker – som alle bør læse

Foredrag 12: ”PH – er det ikke en lampe?”
Fortællingen om Poul Henningsen, der i dag er en del af de moderne danskeres hverdag – på grund af design og arkitektur. Men som fortjener også at blive husket som en af landets største digtere og en af de største debatører gennem tiderne

Foredrag 13: Uhyggen kommer nordfra
Foredrag om den stolte og store krimi-litteratur i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark og Færøerne.

Foredrag 14: Hemingway – manden og myten
Ernest Hemingway er en af verdens største forfattere. Han skrev enestående og har dannet forbillede for mange. Men han var også en mand med mange mørke sider. Dette foredrag er en gennemgang af såvel det store forfatterskab som det dramatiske liv med det tragiske punktum.

Foredrag 15: Det hele var digt
Et foredrag om Nis Petersen, der i en periode var det helt store intellektuelle idol og en del af pensum på gymnasierne. I dag ved ikke en gang lærerne, hvem Nis Petersen var.

Foredrag med Arne Mariager booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen