Arne Mariager

Arne Mariager

Arne Mariager, født 1951, er journalistuddannet og har arbejdet på en række dagblade. Fra 1984-1989 var han chefredaktør på Morsø Folkeblad, 1989-1996 chefredaktør og adm. dir. på Fyns Amts Avis og 1996-2009 chefredaktør og adm.dir. på Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad. Siden har han været freelance journalist, forfatter og foredragsholder. Gennem en halv snes år var han kursusleder på Den journalistiske Efteruddannelse. Arne Mariager blev i 1995 tildelt Laust Jensen-prisen, indstiftet af Morgenavisen Jyllands-Posten for sin indsats i den danske provinspresse. Han bor i Faaborg.

Potentielle foredrag v/ Arne Mariager

Foredrag 1: Et godt grin
Der bliver grinet for lidt i Danmark, og det er ærgerligt. For det er så godt at grine sammen. Humor er verdens bedste medicin – og er helt uden bivirkninger. Et meget muntert foredrag, propfyldt med sjove historier. Og hvor usandsynligt det end lyder, så er de fleste af historierne hentet fra virkeligheden.

Foredrag 2: Fra udkant til forkant
Det er dybt uretfærdigt at tale om ”Udkantsdanmark” og om ”Den rådne banan”, for virkeligheden er en anden. Provinsen klarer sig godt – og er ikke afhængig af statslig tvangsudflytning af arbejdspladser. Den vigtigste ressource i provinsen udgøres nemlig af de mennesker, som bor der – og der kommer flere. Danmark står over for en ny periode, hvor mange unge flytter fra storbyerne ud i landet, fordi de søger nærhed i dagligdagen. I et sådant samfund bliver udkant til forkant.

Foredrag 3: Hund og kat – og en smule menneske
Et humoristisk foredrag om, hvordan man får en husstand til at fungere, når den består af to ledere og tre medarbejdere – hvor begge ledere er katte og en af medarbejderne er en stor hund.

Foredrag 4: Ti af de største
Det er umuligt at udpege Danmarks ti største nulevende forfattere – for det er i høj grad en smags sag. Men gennem et halvt hundrede år med litteratur som den altoverskyggende interesse vover Arne Mariager et bud på ti af de største nulevende danske forfattere – fra Peter Høeg til Dorthe Nors og Helle Helle. Foredraget består dels af korte biografier, dels analyser af forfatterskaberne, dels oplæsning af korte, udvalgte tekster.

Foredrag 5: Kvinder og mænd – og hvad deraf følger
De fleste af os oplever livets største øjeblikke sammen med det andet køn. Men det er også i det selskab, vi rammes af den største smerte. Jeg elsker dig/jeg vil dig ikke mere – er store sætninger i et menneskes liv. Foredraget handler om ligheder og forskelle mellem kønnene. Besynderligt nok er det lighederne, der volder de største problemer.

Foredrag 6: Mennesker på vejen
Et muntert causeri om nogle af de kendte mennesker, Arne Mariager er stødt på gennem de mange år som journalist og chefredaktør – fra Ove Sprogøe til Prins Henrik.

Foredrag 7: En tro for livet
En dag gik op for Arne Mariager, at kristendommen er en vidunderlig tro – det er dejligt at kære kristen. For det er en tro, der giver plads til mennesker – der gør det dejligt at være menneske. Kristendommen er ikke alene et spørgsmål af åndelig karakter. Men i høj grad en etisk køreplan for mennesker. Arne kender ikke andre religioner, hvor der findes et decideret kærlighedsbudskab: Du skal elske din næste. Er det ikke smukt? Og hele kristendommens menneskesyn gør, at kristendommen ikke alene er en tro, der trøster os i angsten for døden. Kristendommen er IKKE for døden. Men for livet. Det er en tro for de levende. Den gør livet rigere.

Foredrag 8: Biblen – som litteratur – et foredrag der handler om sproget og historierne i Biblen. Folk nyder det faktisk.
Biblen er den mest citerede bog i verden. Den er også den mest citerede bog i Danmark. Selv om vi dårligt kan beskyldes for at være et stærkt religiøst folk. Hvad er det, der gør, at en bog med et par tusinde år på bagen henvender sig til så mange mennesker i en tid, hvor vi kan flyve til månen, gennemføre hjertetransplantationer og trække verden ind i stuerne via tv, pc´er, avancerede mobiltelefoner etc….Hvad er magien? Det beskæftiger fhv. chefredaktør Arne Mariager sig med i foredraget ”Biblen som litteratur”, som ARTE nu tilbyder landets menighedsråd. Arne Mariager er journalist, har været chefredaktør på Morsø Folkeblad, Fyns Amts Avis og Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad. Han modtog Laust Jensen-prisen i 1995 for sin indsats for den danske provinspresse. I 2009 trak han sig tilbage og begyndte som litteraturanmelder. Bøger har været hans store passion sine barneårene. Det private bibliotek tæller omkring 11.000 bind. Biblen er en af de mest slidte. Alle kaffepletterne fortæller, hvor tit den bliver brugt, siger Mariager. – kristendommen er et tilbud til mennesker om tro, håb og kærlighed. Men det religiøse budskab præsenteres i en bog, der trods sin alder byder på litteratur af verdensklasse.

Foredrag 9: Rugens sange i en snabel a-tid – om Jeppe Aakjærs liv og virke.

Foredrag 10: Hemingway – manden og myten – mit eget yndingsforedrag om min egen yndlingsforfatter. Det kan godt være, Bo Tao Michaelis ved mere om Hemingway, men jeg er mere underholdende…..

Foredrag 11: Det glemte geni – en gang var Nis Petersen Danmarks største digter. I dag ved gymnasielærerne ikke hvem, han var – og de unge tror, han er popsanger.

Foredrag 12: Fra Sherlock Holmes til Jusssi Adler-Olsen – en gennemgang af krimiens udviklings-historie.

Foredrag 13: Tyve bøger, du ikke må snyde dig selv for – foredrag om såvel nye som klassiske værker, der byder på store oplevelser.

Foredrag med Arne Mariager booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen