Anne Dorte Michelsen

Anne Dorte Michelsen

Anne Dorte Michelsen tilbyder foredrag iblandet a capella sang, og med udgangspunkt i musikkens evne til frigørelse og forvandling.

Foredrag: Kroppen og sjælens sprog 

Når man lukker sine øjne og synger, mærker man sig selv, kroppen rumsterer, hjertet gi`r sig og man får mulighed for at høre kroppen og sjælens hemmeligheder. Vi må aldrig glemme at give sangen til hinanden, som et kys, som en fortrolighed, er sangen det sted, hvor vi åbner os både udad og inad. Lyt til barnets sang om livet, når det kører på sin røde traktor en sommermorgen, moren, der går afsted om formiddagen med barnevognen og synger godnatsange, den gamle dame på plejehjemmet, som næsten intet kan huske, men husker sin barndom og ungdomssange. Når vi synger i kor, når vi græder til musikken, danser til den, gribes af den og husker ved den, møder vi os selv og hinanden, mærker verden og os selv. Hun fortæller om sine egne sange, om at finde dem, lære dem at kende, og mig selv at kende gennem dem. Jeg fortæller om at finde Gud og møde ham i salmerne, selvom jeg som rigtig mange danskere ikke er religiøst opdraget, bibelkyndig eller flittigste gæst i sognehuset. Ind imellem giver hun eksempler på den musik som hun taler om med a capella (uakkompagneret) sang.

CV:
Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen blev født den 17. juli 1958 i Århus. Allerede som 5-årig begyndte hun at spille klaver, og skrev som elev på Århus Friskole sin første sang som 9-årig. Århus Friskole, der fik stor betydning for Anne Dorte Michelsens musikalske udvikling i de første år, er en skole med stor vægt på kreative fag. Især musikken indlæres fra begyndelsen ved hjælp af dans, trommer og sang.

Som 16-årig rejste Anne Dorte til København for at begynde på Det Frie Gymnasium. Samtidig fortsatte hendes udvikling som sangskriver med inspiration fra forbilleder som bl.a. Janis Ian, Paul Simon, James Taylor og Carole King. På Det Fri mødte Anne Dorte bl.a. Cæcilia Glode og Otto Sidenius. De havde bandet Caracas og inviterede Anne Dorte med som sanger. Caracas udsendte i 1977 pladen “En Strålende Tid”, hvor Anne Dorte Michelsen debuterede som sanger/sangskriver med et enkelt nummer “Hjemme i Århus.”

Derpå dannede Michelsen i 1978 sit eget første band Sødsuppe. Bandet bekendte sig til blød jazz-pop og spillede rundt omkring i København. Bandet øvede i øvelokale-kollektivet “Fairplay” og her kom Anne Dorte i kontakt med Tøsedrengene. De var allerede i gang med deres anden plade, men sangskriveren Klaus Kjellerup stod lige og manglede en god tekst. Han spurgte Anne Dorte og resultatet blev sangen “Sig Du Kan Li’ Mig”, hvor Anne Dorte sang duet med Henrik Stanley Møller. Nummeret blev Tøsedrengenes store gennembrud. Det overraskende hit kickstartede det, der skulle blive en af de mest vellykkede alliancer i dansk popmusik. Samarbejdet mellem Michelsen og Kjellerup gav os de nærmest udødelige klassikere, som “Vi Var Engang Så Tæt”, “Indianer”, “Drop Dine Løgne”, “Ud Under Åben Himmel”. Samarbejdet fortsatte også efter Tøsedrengene og de to arbejder ind imellem sammen den dag i dag.

Tøsedrengene havde i årene 1981-86 kæmpesucces, og nåede at udsende i alt seks plader inden gruppen opløstes i 1986. I mellemtiden havde Anne Dorte Michelsen udsendt sin første soloplade “Mellem Dig Og Mig” fra 1985. Pladen, der primært bestod af egne sange, blev en ubetinget succes. Produceret af Poul Bruun og Billy Cross gik den imod tidens mere hårdtpumpede danske musik, med en næsten akustisk, lavmælt og indtrængende sound.

I 1987 kom efterfølgeren “Næste Dans” produceret af Billy Cross. En plade, der nu også skaffede Anne Dorte Michelsen et publikum udenfor landets grænser. Pladen solgte flot i både Norge og Sverige, og nummeret “Fortrolighed” endte som titelmelodi i en japansk TV serie. Pludselig var der åbnet for et stort pladesalg og en omfattende turnevirksomhed i Japan. Især japanske singlekvinder tog musikkens længselsfulde tone og det eksotiske danske sprog til sig.

Herefter fulgte udgivelsen af yderligere fire soloplader: “Alting Vender Tilbage” fra 1988 produceret af Billy Cross, “Elskerindens have” fra 1990 produceret af Poul Bruun, “Den Ordløse Time” fra 1991, med tekster af den store sproglige inspirator Halfdan Rasmussen, produceret af Poul Bruun og Jens Nørremølle og endelig “Min Karriere Som Kvinde” i 1993, produceret af Jens Nørremølle.

Herefter tog Anne Dorte Michelsens karriere imidlertid en uventet drejning. I 1992/93 tog Anne Dorte hul på det samarbejde med de tre veninder Cæcilia Glode, Cathrine Nordseth og Gitte Naur, som fik navnet Venter på Far. Med sig havde kvinderne den mangeårige samarbejdspartner; pianisten, sangskriveren og produceren Jens Nørremølle.

Efter en tid som nærmest kultagtigt undergrundsorkester, bragede Venter På Far igennem lydmuren i 1994 med showet “Vi Vil Være Lykkelige”. Showet havde premiere på en lille gammeldags kaffebar på Nørrebro, og nedlagde både anmeldere og publikum i stribevis. Sange som “Der Er Altid Noget At Gøre For En Husmor”, “Vi Kan Li’ At Ha’ Noget Vi Kan Rive I”, “Vi Kræver Intet” og “Vi Venter På Far” blev store hits de kommende år og orkestret overraskede alt og alle med et stort meget pladesalg af Cd’en “Vupti”, der udkom i 1994.

Stor turnevirksomhed med “Venter På Far” lagde i de kommende år beslag på Anne Dorte Michelsens tid. Ikke desto mindre nåede hun sideløbende at tage en uddannelse som manuskriptforfatter på Filmskolen. Først i 1998 kom opsamlingen, dobbeltcd’en “De Store Og De Stille”. Den toppede hitlisterne i efteråret 98, og blev efterfulgt af en turne over hele landet.

Kort efter udkom Venter På Far’s anden Cd “Undskyld” med endnu et stort hit, “Handyman” Den efterfølgende turne førte bl.a. “Venter På Far” til Cirkusbygningen i København, og showet blev ligesom deres første show, optaget og vist i Danmarks Radio.

Soloprojekterne kaldte igen og Anne Dorte Michelsen udgav i foråret 2000 den irsk-inspirerede Cd “Mørke Vande – Lyse Strande” produceret af Nanna Luders. Cd’en var Anne Dorte Michelsens hidtil mest modne og kompromisløse udgivelse og førte til tre turnéer i 2000, først med et helt nyt 6-mands orkester, siden som solist.

“Fred Hviler Over Land Og By” udkom i 2001 og er en samling af gamle, danske sange indspillet med det norske strygeorkester Trondheimsolisterne og den norske pianist: Helge Lilletvedt. Efter at den første overraskelse over dette pludselige skift i både form og indhold havde lagt sig, blev “Fred Hviler Over Land Og By” hilst velkommen af det danske publikum. Den solgte 50.000 eksemplarer. Udgivelsen blev fulgt op af en landsomfattende turne, der kulminerede i en udsolgt Christianskirke i København i sommeren 2002.

Anne Dorte fulgte op med “Så Stille Som Sne” i november 2003. Det er fortsættelse af samarbejdet med musikere og arrangører fra “Fred Hviler Over Land Og By”, denne gang suppleret med et par nye sange, som passer flot ind i den lidt vemodige, nordiske tradition. Blandt andet synger Michelsen duet med den norske troubadour Bjørn Eidsvåg på sin egen: “Tænd Et Lys For Mig”.

I mellemtiden var der igen skrevet sange nok til endnu en runde med Venter på Far. Cd’en “Du har så evigt ret” udkom i 2005 og blev efterfulgt af en landsdækkende turne. Koncertoptagelser fra turneen er også udkommet på DVD. Anne Dorte var på landevejen, enten som solist eller med Venter på Far, en stor del af 2006. Et nyt makkerskab med en af de andre sangere fra Venter på Far, Cathrine Nordseth, kom desuden i gang det år. Sammen har de turneret med duoen 40 plus de luxe. De mange jobs har blandt andet resulteret i, at Anne Dorte er begyndt at spille guitar igen for første gang siden 9.klasse.

I 2007 blev tiden imidlertid inde til et nyt rendyrket soloalbum med de sange, Anne Dorte har arbejdet med ind imellem travle turneer og andre udgivelser. “Hvor var det nu vi var?” er det første album i seks år udelukkende med egne kompositioner. Albummet, der er produceret af Jan Sivertsen, markerer endnu et skift i Anne Dortes karriere; det er en sammensmeltning af de to genrer, Anne Dorte mestrer til fuldkommenhed; den lette og humoristiske popsang og de stille, dybe ballader. I modsætning til tidligere er en hel del af sangene skrevet på guitar, hvilket åbner nye muligheder for Anne Dortes sangskrivning i fremtiden. Det nye album viser en slidstærk kunstner, der har accepteret, at musikken er for livstid.

Foredrag med Anne Dorte Michelsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen