Andrea Hejlskov

Andrea Hejlskov (1975), forfatter, foredragsholder og samfundsdebattør.
Med flere bøger bag sig, lange foredragsturneer og faste klummer og essays i bl.a Information har Andrea Hejlskov etableret sig som en af de allermest kompromisløse formidlere i tiden. Andrea Hejlskov arbejder i feltet mellem autenticitetskultur, bæredygtighed og autofiktion; hun skriver og fortæller om sit eget liv men rodfæster det altid til større bevægelser og fænomener i vores tid. Som foredragsholder er Andrea Hejlskov kendt for at skabe lige dele debat og inspiration, en levende og engageret fortæller, der helt bevidst bruger “det talte ord” som metode og teknik.

Ved brug af foto skal fotograf Andreas Houmann nævnes.

Foredrag af Andrea Hejlskov:

Foredrag 1: Foredrag om asatro
Asatroen – troen på den nordiske guder- har de senere år fået mere og mere opmærksomhed i populærkulturen. De fleste ved efterhånden AT der findes en religion, eller et trossystem, som baserer sig på mytologien fra det prekristne skandinavien men de færreste HVAD de asatroende egentlig tror på, mere konkret, og hvad det hele handler om.

Velkommen til foredrag der med udgangspunkt i den personlige historie vil belyse den moderne asatro af nogle endda kaldet “danskernes oprindelige religion”. Faktum er nemlig at vi, i Skandinavien har en dyb og rig spirituel tradition som de færreste faktisk kender til.

Andrea Hejlskov vil med udgangspunkt i sin egen historie om hvordan og hvorfor hun blev asatro- og hvad hun siden oplevede i troen- tage tilhørerne med på en rejse hvor hun belyser de dybere moralske og etiske grundantagelser i asatroen, hun vil forklare vigtige begreber som skæbne, ære og kamp og hun vil udfolde myternes univers på en måde så man ser den bagvedliggende mening der ligger gemt i dem.

Hvad er asatro? Hvad tror de asatro på? Hvordan praktiserer de deres tro? Hvad vil det sige at være animist, hvad er animisme og på hvilken måde hænger den gamle skik sammen med det moderne liv? Tror de asatroende HELT ÆRLIGT på at Thor kører rundt i en vogn på himlen- og så videre.

Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål af både teologisk og teoretisk karakter ligesom de praktiske ritualer vil blive gennemgået og forklaret.

Andrea Hejlskov er forfatter og foredragsholder af profession – og “gydje”(præstinde) i asatroen såvel som indviet “vølve” (en type af magiker) og hun vil derfor også komme ind på magisk tænkning og praksis som den har udfoldet sig i disse landskaber i tusindvis af år.

Andrea Hejlskov er aktuel med sin bog “Vølve” (udkommer 25 juni 2021, kan forudbestilles her: https://www.forlageturo.dk/produkt/voelve/)

Derudover er hun fast paneldeltager i “det gode råd” med Paula Larrain på DR2. Hun har fortalt om asatroen i både “tal om det” med Iben Zeuthen, Tidsånd i P1 såvel som i Deadline. Hun er en erfaren foredragsholder ikke mindst fordi hun tog på flere foredragsturneer i forbindelse med sin forrige bog “Og den store flugt” (der handlede om hvordan, og hvorfor, hende og hendes familie drog ud i den svenske vildmark hvor de bosatte sig som nybyggere og byggede deres egen bjælkehytte)

Hun er kendt for sin uhøjtidelige tilgang og evne til at skabe debat som foredragsholder og så er hun, ikke mindst, utrolig velbevandret i sit stofområde- idet hun har været asatro i over tyve år.

Foredrag 2: Livet i skoven
I 2013 udkom bogen “Og den store flugt”- en bog der handler om hvordan Andrea Hejlskov og hendes familie trak stikket ud/stod af ræset og flygtede langt ud i de vilde svenske skove hvor de bosatte sig som nybyggere og byggede deres egen bjælkehytte.
Bogen fik voldsomt meget opmærksomhed og familien optrådte både i diverse artikler og tvudsendelser (bl.a temalørdag på DR2 og små videoreportager for “dårligt nyt” med Anders Lund Madsen).
Hvad er det, der får en helt almindelig familie til at træffe så radikalt et livsvalg? Og hvilke konsekvenser har det?
Andrea Hejlskovs foredrag om familiens første, hårde, år i den svenske vildmark handler både om natursyn, idealisme, samfundskritik og helt konkrete lavpraktiske løsninger på en hverdag uden indlagt el og vand og uden moderne bekvemmeligheder overhovedet.
Andrea Hejlskovs bog og efterfølgende formidling omkring det primitive liv i skoven satte gang i en ret stor debat ikke mindst på de sociale medier- autenticitet og bæredygtiged, kapitalismekritik og “melden sig ud af samfundet” blev sat til diskussion og hendes foredrag har lige siden været både velbesøgte og livlige.

Foredrag 3: Om autofiktionen
Foredraget tager udgangspunkt i Andrea Hejlskovs overvejelser omkring “det at skrive om sig selv” men også hendes tanker omkring litteraturens pligt og rolle i en tid hvor de traditionelle strukturer både omkring bogen men også i samfundet forandrer sig. Andrea Hejlskov har eksperimenteret med form (hun har udgivet bl.a en facebookbiografi, flere smsdigtsamlinger) og udgivelsesformer (hun har været både på store forlag og på små mikroforlag) og hun betragter sit virke som blogger og foredragsholder som fuldt integrerede og vigtige elementer i hendes forfatterskab- og er således en del af den stigende tendens i litteraturen henimod “performativ biografisme” og transparens. Selviscenesættelse på de sociale medier samt fordele og ulemper ved brugen af de digitale muligheder bliver også sat i perspektiv.

Foredrag med Andrea Hejlskov booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen