Alex Frank Larsen

Alex Frank Larsen

Foredrag af Alex Frank Larsen:

Foredrag 1: SLAVERIETS GLEMTE SPOR – Nyt lys på Danmarks grumme fortid
Gennem foreløbig 11 TV-programmer og tre bøger har Alex Frank Larsen mere end nogen kastet lys over den danske slavetids historie og spor i nutiden. Danmark har verdens bedste slavearkiver og tusinder af nulevende efterkommere af danske slaver. På listen over slavehandlere over Atlanterhavet er Danmark nr. 7, efter USA som nr. 6. Men hvad betyder slaveriet for nutiden og vores nationale bevidsthed? Hvorfor ved vi så lidt om dette dramatiske kapitel i vores historie? Og hvordan forholder vi os til kravene fra slavernes efterkommere?

Foredrag 2: DANSKE SLAVESKÆBNER – Tre danske slavebørns fantastiske livsforløb
Midt i 1700-tallet var Danmark storeksportør af afrikanske børneslaver til Europa og Amerika. Takket være en skatkiste af dokumenter kan vi nu følge tre danske slavedrenge, der alle blev sendt ud af Dansk Vestindien til en uvis skæbne. Den ene vandt sin frihed, men blev siden anklaget for at stå bag det største slaveoprør i USA´s historie. Den anden satte livet på spil for Danmarks frihed i Slaget på Reden, men blev dømt til at forblive slave, indtil han selv tog affære. Den tredje blev den mest prominente afrikaner i Europas kongehuse.

Foredrag 3: TIVOLI-DRENGENS KLAN – Historien om Victor Cornelins og hans efterkommere
I 1905 blev to sorte børn sendt fra Dansk Vestindien til København for at blive udstillet i Tivoli. Den ene var 7-årige Victor Cornelins, der med tiden blev en kendt skole- og musikleder i Nakskov. Victor Cornelins’ familie har hørt om hans barske opvækst i Vestindien, men de har aldrig selv været der. To børnebørn beslutter at opsøge slægtens tropiske rødder i håb om at finde nulevende slægtninge og komme dybere ned i historien om deres forfædre, der var slaver i Vestindien. Foredraget byder på en farverig og musikalsk oplevelse af slavernes efterkommere.

Foredrag 4: ANKER – ET LIV MED FEJDER – Om Danmarks længst levende statsminister og hans kampe som privat og offentlig person.
Anker Jørgensen voksede op i et fattigt arbejderhjem, forlod skolen i 7. klasse og blev cykelbud, frihedskæmper og selvlært tillidsmand, inden han fik overladt statsministeriet og ansvaret for at samle det kriseramte Danmark. Dermed kom han i krydsild mellem modstandere og partifæller, der havde deres egne motiver til at bringe regeringschefen i knibe. Se og genhør Anker i levende klip fra forfatterens bevægende TV-portrætter.

Foredrag 5: DE SPRÆNGTE SIND – Skandalen om danske lægers hemmelige forsøg med LSD
Over 400 danske patienter blev udsat for LSD, det mest omstridte stof i menneskets historie, blot fordi lægerne ”ville se, hvad der sker”. Mange blev ødelagt for livet, andre begik selvmord. Ofrene blev glemt af samfundet og lægerne, indtil Alex Frank Larsens afsløringer i presse og TV gennemtvang en særlov med erstatning og oprejsning til de overlevende. Loven blev model for lignende sager i USA og Canada og blev fulgt op af en Cavling-pris til journalisten for hans opgør med retstilstanden i det danske sundhedsvæsen.

Foredrag 6: DE HVIDE SNIT
I forhold til befolkningens størrelse er Danmark det land i verden, der oftest har benyttet lobotomi og lignende indgreb i hjernen mod psykiske lidelser eller seksuelle afvigelser. Over 4.500 operationer, ofte på løse og tvivlsomme diagnoser og med katastrofale følger for patienterne. Kun 65 patienter blev siden undersøgt. Når det gjaldt åndssvage, foregik indgrebene ”på samlebånd”, som den ledende overlæge indrømmede i journalistens opsigtsvækkende TV-program. Her afsløres det, hvordan ringe medicinsk etik og et forkvaklet menneskesyn blev skæbnesvangert for tusinder af intetanende patienter.

Foredrag 7: JOURNALISTIK FOR ALVOR
Gennem 50 år som alsidig journalist og TV-producent har Alex Frank Larsen sat fokus på magtmisbrug og skjulte misforhold i ind- og udland. Han er blevet hædret for sit mangeårige kompromisløse journalistiske engagement, der gang på gang har bragt vigtige, men oversete spørgsmål på samfundets dagsorden – senest tamilsagen, som det hed i en af begrundelserne fra Dansk Journalistforbund. I dette foredrag inviterer han publikum ind i journalistikkens værksted med debat om fagets krav, betydning og etiske dilemmaer, krydret med eksempler fra egne historier om åndssvageforsorgen, ISS-koncernen, LSD, hvide snit, intimmassøser, franske atomforsøg, Kenya-løbere, regnskove, slavehandel og den historie, der væltede Poul Schlüters regering.

Foredragsholderen:
ALEX FRANK LARSEN
Alex Frank Larsen er den eneste journalist, der har væltet en dansk regering. Ikke fordi han stræbte efter det, men fordi hans TV-dokumentar med afsløringen af en justitsministers lovbrud viste sig at holde hele vejen gennem Rigsretten og trak statsminister og regering med i faldet. På lignende vis har hans journalistiske virke skabt historie ved at udløse en særlov til misbrugte LSD-patienter, fjerne politimestre og skydevåben fra landets største vagtselskab eller hjælpe en ung Kenya-løber til Danmark, hvorfra han blev verdensmester. Alex Frank Larsen er en berejst og yderst alsidig journalist, redaktør og lederskribent, uddannet i provinsen og på Danmarks Journalisthøjskole, senere ansat på bl.a. Aktuelt, Studenterbladet, Information og medstifter af DR Dokumentar. Har både dækket faste stofområder som politisk reporter på Christiansborg, været miljø- og militærmedarbejder og dybdeborende dokumentarist på egne jagtmarker i ind- og udland. Siden 1978 periodevis researcher og fast konsulent på en lang række TV-programmer.

Er nu selvstændig som indehaver af Forlaget Gonzo og Medialex Film & TV, og tillige en efterspurgt underviser og foredragsholder. Forfatterskabet omfatter 17 bøger om bl.a. Afrika, journalistik, slaver, sociale emner og biografier. Som tilrettelægger og producer har Alex Frank Larsen skabt 35 dokumentarfilm, herunder tre TV-serier om sporene fra den danske slavetid. Desuden programmer om en hjerneskade oplevet indefra, om jægersoldaterne Carsten Mørch og B.S. Christiansen, om Anker Jørgensen, sygdom og sport i Afrika, AIDS-forskning, politi og menneskerettigheder, Holocaust, ødelæggelse af Sydamerikas regnskove og meget mere.

Han er hædret med Landsforeningen Sinds Martha-pris 1985, Cavling-prisen 1986 (for hans stædige og vedholdende journalistik omkring behandlingen af patienter, som har fået LSD i medicinsk sammenhæng. Det er komiteens opfattelse, at det førte til lovgivningen i 1986 om erstatning til LSD-ofre). Carsten Nielsens Legat 1993 for Tamil-sagen og journalistforbundets 100-årspris 2004.

Tildelt Dansk Forfatterforenings og Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejdes legat 2008. Modtager af en række legater fra Statens Kunstfond og Statens Kunststyrelse. Siden 2011 medlem af Eventyrernes Klub. Redaktør af klubbens kommende jubilæumsbog.

Bøger af Alex Frank Larsen:
• Kongehusets joker. Fra slavedreng til slotsidol. Informations Forlag, 2017.
• ANKER. Et liv med fejder. Gyldendal, 2015.
• Medicinmanden. Niels Harboe og hans magiske livsværk. Forlaget Vandkunsten, 2014.
• Legenden om Denmark. Den danske slave, der ændrede USA´s historie. Gyldendal, 2013.
• OUTZE. Reporter, Redaktør, Revser. Med Ole Lange. Informations Forlag, 2010 og 2015.
• Slavernes Slægt. DR Media, 2008.
• Gigamanden. Frontløberen i en dansk milliardsucces. Aschehoug, 2001.
• ANKER. Mennesket. Magten. Meningerne. Gyldendal, 1999.
• Mod nye dimensioner (red. med Marianne Østergaard). Mellemfolkeligt Samvirkes Forlag, 1997.
• Den tredje dimension (red. med Marianne Østergaard). Mellemfolkeligt Samvirkes Forlag, 1995.
• Komplot mod folkestyret. Forlaget Gonzo, 1992.
• Usambara – Afrikas grønne magnet. Mellemfolkeligt Samvirke og Gonzo, 1989.
• Reporter på afveje (red.). Forlaget Gonzo, 1984.
• De sprængte sind. Hemmelige forsøg med LSD. Informations Forlag, 1984.
• Med sød forståelse (med journalist Kirsten Jacobsen). Borgens Forlag, 1982.
• Det handler om menneskeværd. En rapport om kvinder og rengøring. Informations Forlag, 1975.
• Det lænkede Afrika (red. med Steen Christensen). Forlaget Soc, 1974.

Skriftlige bidrag til bøger:
• Danmarks slaver. Aarhus Universitetsforlag. Udk. 2017.
• Statsministre – 8 socialdemokrater. Arbejdermuseet og Arbejderbevægelens Bibliotek og Arkiv, 2009.
• Ole Lange – fra kætter til koryfæ. Gyldendal, 2007.
• Talent, Alinea, 2002.
• Magtens Bog. Aschehoug, 2002
• Sådan og hvadså? Gonzo, 2000.
• Nye nyheder. Forlaget Ajour, 1999
• Information 1945-95 – en presseantologi. Informations Forlag, 1995.
• På nært hold af Information 1943-1993, Informations Forlag, 1993.
• Pressens Årbog. Pressehistorisk Selskab, 1991.
• Wombleys Finerfabrik. Spektrum, 1991.

Diverse:
Gæstelærer på Danmarks Journalisthøjskole, Grønlands journalistuddannelse, Den journalistiske Efteruddannelse, Nordisk Journalistkursus, Update, danske og udenlandske universiteter og på kurser i Afrika for Udenrigsministeriet og Verdensbanken. Freelance skribent på magasiner og dagblade.

Foredrag med Alex Frank Larsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen