Alen Meskovic

Alen Meskovic

Alen Mešković er født i Bosnien i 1977 og har boet i Danmark siden 1994. Han debuterede med den anmelderroste digtsamling Første gang tilbage (2009). Hans romandebut, Ukulele-jam (2011), blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og solgt til udgivelse i ni lande. Romanen bliver desuden sat op som teaterstykke i Tyskland. I 2012 modtog Alen Mešković Statens Kunst fonds 3-årige arbejdsstipendium. Enmandstelt er en selvstændig fortsættelse af Ukulele-jam.

”Ukulele-­jam” (Gyldendal, 2011) er en tragikomisk historie om at vokse op i en kroatisk flygtningelejr i skyggen af en krig, med flere tilbageblik på barndommen i Titos Jugoslavien. Den 15-­årige bosniske rockmusik­nørd Miki drømmer om Sveriges musikbiblioteker, mens nationalismen og de voksnes konflikter hersker i og omkring hans flygtningelejr ved Adriaterhavskysten. Mikis krigsoplevelser og savn af storbroren Neno tynger ham, men forældrene vil hellere hjem til Bosnien end til Sverige, hvor flere af Mikis venner er flygtet til … I ”Enmandstelt” følger vi den nu 17­-årige Miki, som på sin illegale rejse mod Sverige bliver stoppet af dansk politi og er nødt til at søge asyl i Danmark. Romanen er en tragikomisk fortælling om at ende et helt forkert sted i sit liv, samt et bittersødt portræt af 1990’ernes Danmark set med en nyankommet flygtnings øjne.

Foredrag af Alen Meskovic:

Foredrag 1: Hvordan er det at vokse op og gå i skole i tre forskellige lande med tre vidt forskellige uddannelsessystemer og ideologier? Hvad gør det – og den dertil hørende migration og integration – ved éns identitet?
Med udgangspunkt i sin barndom i det kommunistiske Jugoslavien, sine teenageår i det nationalistiske Kroatien og et voksenliv i det konsensusprægede Danmark fortæller Alen Meskovic om sin udvikling fra at være en apolitisk flygtning til at blive en politisk interesseret borger i Danmark. Undervejs læser han uddrag op fra sine to delvist selvbiografiske romaner, der berører disse temaer.

Foredrag 2: Hvordan er det at trække på egne erfaringer og forme dem til fiktion? Eller skrive skønlitteratur på et sprog, der ikke er éns modersmål?
Alen Meskovic holder foredrag om eget forfatterskab og læser op fra sine bøger, der alle behandler temaer som krig, immigration, ungdom, musik, identitet, nationalisme, samt Danmarks og Balkans nyere historie.

Synopsis – Enmandstelt (maj 2016):

En ung mand. En Spitfire-jakke og et Profil-kondom. En insisterende og håbefuld rejse gennem et ukendt Danmark. December 1994. Efter flere dages illegal rejse op igennem Europa er den 17-årige bosniske musiknørd Miki nået frem til København. Der er blodig krig i hans hjemland, han har stjålet fra sine forældre og er flygtet fra en ussel flygtningelejr i Kroatien, hvor familien delte værelse med tre andre.

Miki er på vej mod sit drømmeland, Sverige, og sin savnede storebror, Neno – men i København går det galt: En civilklædt politimand, et råd fra en menneskesmugler og en sær dansk asyllovgivning tvinger ham til at blive i landet for en tid. Han bliver indlogeret på et værelse med fire andre i et asylcenter på Fyn, mens hans hemmelighedsfulde bror ikke lader høre fra sig.

Tiden går med at vandre rundt, se pornofilm og faste under ramadanen. Men Miki kræver mere af livet. Mens den barske vinter trækker ud, og konflikterne i asylcenteret spidser til, forelsker han sig i den smukke Belinda og tager et lyssky arbejde som avisbud hos den storrygende Uffe. En dag, da han får øje på en plakat for Roskilde Festival 1995, opstår der en ny flugtmulighed.

Enmandstelt er en tragikomisk historie om at havne et forkert sted i sit liv, at drømme om at høre til, svigte, blive svigtet og finde sit eget ståsted. Det er samtidig en personlig immigrantfortælling om at forholde sig til sin komplekse fortid og en ny, syret virkelighed – i Danmark.

Foredrag med Alen Meskovic booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen