Alen Meskovic

Alen Meskovic

Alen Mešković er født i Bosnien i 1977 og har boet i Danmark siden 1994. Han debuterede med den anmelderroste digtsamling Første gang tilbage (2009). Hans romandebut, Ukulele-jam (2011), blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og solgt til udgivelse i ni lande. Romanen bliver desuden sat op som teaterstykke i Tyskland. I 2012 modtog Alen Mešković Statens Kunst fonds 3-årige arbejdsstipendium. Enmandstelt er en selvstændig fortsættelse af Ukulele-jam.

”Ukulele-­jam” (Gyldendal, 2011) er en tragikomisk historie om at vokse op i en kroatisk flygtningelejr i skyggen af en krig, med flere tilbageblik på barndommen i Titos Jugoslavien. Den 15-­årige bosniske rockmusik­nørd Miki drømmer om Sveriges musikbiblioteker, mens nationalismen og de voksnes konflikter hersker i og omkring hans flygtningelejr ved Adriaterhavskysten. Mikis krigsoplevelser og savn af storbroren Neno tynger ham, men forældrene vil hellere hjem til Bosnien end til Sverige, hvor flere af Mikis venner er flygtet til … I ”Enmandstelt” følger vi den nu 17­-årige Miki, som på sin illegale rejse mod Sverige bliver stoppet af dansk politi og er nødt til at søge asyl i Danmark. Romanen er en tragikomisk fortælling om at ende et helt forkert sted i sit liv, samt et bittersødt portræt af 1990’ernes Danmark set med en nyankommet flygtnings øjne.

Foredrag af Alen Meskovic:

Foredrag 1: Identitetskrise, sammenbrud og genrejsning.
Alen Meskovics personlige rejse fra det krigshærgede Bosnien til det trygge Danmark har været præget af voldsomme opture og nedture – en rejse han detaljeret har skildret i hans to sammenhængende romaner,  ‘Ukulele-jam’ og ‘Enmandstelt’. Med udgangspunkt i romanerne diskuteres der mennesker evne til at rejse sig efter voldsomme oplevelser som krig, tab og personlige nederlag – blandt andet ved hjælp af humor, selvironi og ungdommelig selvopholdelsesdrift.

Foredrag 2: Bob Dylan og det kristne livssyn.
I 1979 chokerede musikeren og den senere nobelpristager kulturverdenen, da han efter en spirituel oplevelse mødte Kristus og blev snart medlem af den evangelistiske Vineyard-kirke i USA.  I de efterfølgende tre år udgav han tre af de så kaldte ”kristne plader”. Han turnerede med sit gospel-band verden rundt, forkyndte den kristne tro og konservative ideer til stor forargelse for sine gamle venstreorienterede fans, hvis løsslupne livstil Dylan nu fordømte. Men hvor stor var Dylans omvendelse egentlig? Forlod han sit kristne ståsted efter de tre år? Og var det overhovedet overraskende at musikeren, hvis sange helt fra begyndelsen af karrieren indeholdt en række bibelske referencer, blev kristen? Forfatteren Alen Meskovic er en stor Dylan-fan og skriver for øjeblikket en bog inspireret af Dylans liv og værk.

Foredrag 3: Religion i det kommunistiske Jugoslavien
Hvordan var det at være religiøs i et kommunistisk samfund som Eksjugoslavien? Hvordan var forholdet mellem kirke og stat? Og hvad gjorde det kommunistiske partitop, da en gruppe katolske børn fra landsbyen Medjugorje i Bosnien pludselig påstod, at Jomfru Maria åbenbarer sig for dem hver dag? Foredraget baserer på lige dele personlige erfaringer fra en opvækst i Eksjugoslavien og en længerevarende research om Medjugorje, der i dag er et pilgrimsted med en million besøgende om året.

Foredrag 4: Bliver Europa balkaniseret?
Krigen i Eksjugoslavien ville ikke være muligt, hvis nationalistiske politikere ikke fik støtte fra den religiøse og intellektuelle elite, samt medierne, der i årevis sendte falske nyheder. Hvordan kunne det gå så galt, at instutioner som f.eks Den serbisk-ortodokse kirke og Akademi for Kunst og Videnskab valgte at svigte befolkningen og støtte et forbryderisk og krigerisk regime. Er Europa og verden ved at blive ”balkaniseret” i disse ‘fake news’-år, hvor uberegnelige ledere og autokratiske tendenser er i fremmarch? Alen Meskovic har oplevet den bosniske krig på eget skin og har desuden beskæftiget sig med Balkans nyere historie både under sit studie og i sine romaner to romaner – “Ukulele-jam” og “Enmandstelt”.

Foredrag 5: Dansk poesi – inspiration og oversættelse
Den dansk-bosniske fg læser et par af derorfatter og oversætter Alen Meskovic præsenterer sin digtsamling “Første gang tilbage” og læser op af den og sit endnu upublicerede manuskript “Ingen levende”. Derudover fremhæver han enkelte danske digtere, der har inspireret ham oes digte op som eksempel. Han fortæller, om hvordan det var at oversætte de pågældende digte til bosnisk og dansk poesi i hele taget.

Foredrag 6: Politik eller ej
Hvordan er det at vokse op og gå i skole i tre forskellige lande med tre vidt forskellige uddannelsessystemer og ideologier? Hvad gør det – og den dertil hørende migration og integration – ved éns identitet og verdenssyn? Med udgangspunkt i sin barndom i det kommunistiske Jugoslavien og sine teenageår i det nationalistiske Kroatien og det demokratiske Danmark fortæller Alen Meskovic om sin udvikling fra at være en apolitisk flygtning til at blive en politisk interesseret borger i Danmark. Undervejs læser han uddrag op fra sine to delvist selvbiografiske romaner, der berører disse temaer.

Foredrag med Alen Meskovic booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen