Agnete Braad (f.1976) er idéhistoriker, romanforfatter og områdechef for kunst i Det Obelske Familiefond. Hun sidder desuden i JazzDanmarks bestyrelse og har tidligere arbejdet på Louisiana Museum of Modern Art. Hun debuterede i 2012 med den selvbiografiske roman “Som om hun bare lagde røret på og forsvandt” og fik sit skønlitterære gennembrud med den autofiktive roman Franciska – en roman om maleren Franciska Clausen, der udkom i 2022.
Hun er aktuel med essaybogen Skærm Ånden i serien Kristendommen ifølge…
Foredrag af Agnete Braad:
Foredrag 1: Skærm Ånden
Agnete Braad fortæller i foredraget om sin aktuelle bog Skærm Ånden, hvordan hendes forhold til kristendommen har betydning for hendes syn på vores uhæmmede brug af skærm-teknologi. Hun blev kastet ind i kristendommen, da hendes mor blev præst, og de kristne værdier og den kristne etik fra hendes opvækst, spiller stadig en rolle i hendes liv. I foredraget fortæller hun om, hvordan det at holde fast i forståelsen af mennesket som åndfuldt og maskinen som åndløs, har betydning for, hvordan man lever sit liv, hvilke præferencer man har, og hvad man stiller sig kritisk over for. Med rødder i friskolemiljøet og den grundtvigianske valgmenighed Vartov kommer forfatteren både omkring kunsten som et betydningsfuldt reflektionsrum, tilliden til socialiteten og samfundet, mistilliden til tech-giganternes bidrag til det gode liv.
Anbefaling:
”Skærm Ånden er et tankeprovokerende værk om vores liv og et af vores tids vigtigste emner: den digitale teknologis indvirkning på menneskets dannelse og trivsel. På meget vedkommende vis åbner Agnete Braad for sit personlige univers som idehistoriker, forfatter, præstedatter og forælder og sætter kritisk spot på tech-platformenes og algoritmernes glubske overtagelse af stadig flere af livets domæner. Når et maskindrevet åndsfravær erstatter det menneskelige nærvær, hvor ender så menneskeheden? Bogen er en del af serien ’Kristendom ifølge…’, men man behøver hverken være kristen eller kulturkristen for at få stor menneskelig værdi ud af Agnete Braad som forfatter og foredragsholder”.
Jakob Sorgenfri Kjær, forfatter til ’Kig op’ og journalist på Politiken
Foredrag 2: Franciska
Hvorfor manglede Danmark en roman om Franciska Clausen? Og hvad er det genren exofiktion kan? I 1917 rejser den unge kunstner Franciska Clausen fra sin velstillede familie i Aabenraa til München, Berlin og Paris. Her lykkes det den talentfulde og kompromisløse kvinde at blive elev hos tidens store malere László Moholy-Nagy og Fernand Léger — som bliver meget mere end en læremester for hende. På storbyens cafeer, atelierer og kunstskoler bliver Franciska Clausen en del af et stærkt fællesskab, der skaber ny kunst til det nye århundrede. Men da hun vender hjem til Danmark med sine radikale værker og nye tanker, møder hun modstand. Forfatteren Agnete Braad fortæller om sin roman og om sin fascination af Franciska Clausen. Undervejs læses udvalgte passager op og Braad deler ud af sine tanker omkring genre og proces. Agnete Braad debuterede i 2012 med den selvbiografiske roman Som om hun bare lagde røret på og forsvandt og i 2016 udgav hun samtidsromanen En anden kvinde end mig. Bliv klogere på Franciska Clausen og forfatterens proces med at skrive romanen.
Foredrag af Agnete Braad booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.